Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Флора 2022

Назив издања: Флора 
Датум издања: 11.05.2022.
Аутор: Тања Курузовић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+2
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: Масница, Pinguicula hirtiflora Ten.
Каталошки број: 900
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 0.90 КМ

Тираж: 15.000

 

 

Мотив: Росуља, Drosera rotundifolia L.
Каталошки број: 901
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1.80 КМ

Тираж: 15.000

 

Биљке месождерке или карниворне биљке посједују развијене механизме и прилагођене органе за привлачење плијена, његово хватање, варeње и апсорпцију храњивих материја. Механизми хватања плијена и процеси варења се разликују код различитих врста, а  развили су се као посљедица адаптације врста на недостатак одређених храњивих материја које су на неки начин морале обезбиједити. У Републици Српској живи неколико врста карниворних биљака које припадају родовима Drosera, Utricularia i Pinquicula.

Росуља Drosera rotundifolia L.  је вишегодишња зељаста биљка из породице Дросерацеае. Стабло ове биљке је дугачко око 20 цм и без листова је. Листови су у приземној розети, округластог облика и прекривени жљездастим длакама на чијем се ободу налазе капљице слузи. Управо те капи јој омогућавају хватање инсеката. Цвјетови су бијеле боје и  смјештени су на врху стабљике. Плод је чахура са мноштвом сјеменки. 

Росуља привлачи инсекте интензивном црвенкастом бојом. Kада се инсекти залијепе, биљка савија длачице и тако затвара инсекта, а потом почиње да лучи ензиме за варење. Током варења, росуља из инсекта извлачи амонијак, као и друге храњиве материје које нису заступљене на стаништима која насељава.

Ова врста у Републици Српској је строго заштићена, а забиљежена на свега 3 локалитата и то на планинским тресетиштима која представљају изузетно угрожена станишта.

Масница Pinguicula hirtiflora Ten. је вишегодишња зељаста биљка из породице Lentibulariaceae и један је од два представника рода Pinguicula у Републици Српској. Има листове јајастог облика скупљене у приземну розету. Цвјетови су на дугим танким дршкама и најчешће су љубичасте или плаве боје. Плијен хвата помоћу жљездастих длака на листовима.

Ова биљка насељава стијене уз хладне изворе и потоке. Kод нас је забиљежена на свега неколико локалитета на самом југу Херцеговине у околини Требиња и строго је заштићена врста.

Аутор: Тања Курузовић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Сарадња: Сара Поткоњак, дипл. биолог, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа

Иди на врх
X
CIR