Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Бициклизам

Назив издања: Бициклизам
Датум издања: 09.03.2022.
Аутор: Божидар Дошеновић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+2
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: дијелови бицикла
Каталошки број: 896
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 0.90 КМ

Тираж: 15.000

 

Мотив: дијелови бицикла
Каталошки број: 897
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 1.80 КМ

Тираж: 15.000

Бицикл је вјероватно једно од омиљенијих превозних средстава у свијету. У појединим државама, бицикли се користе у сврху градског превоза, а такође су своје мјесто нашли и унутар спорта.

Први бицикли нису били толико сјајни и лагани, тачније били су робусни, а из перспективе данашњих возача и доста проблематични за вожњу.

Године 1817. Карл Фреихерр вон Драис први пут је сјео на “нешто” на два точка. Та је справа била врло слична данашњим дјечијим гуралицама, само је била за одрасле, а покретала се ногама. Није имала педале, кочнице, мачје очи и њена је рама била дрвена, али био је баш то – Карлов први бицикл, звао се “драисине”.  Иако је Карл Драис студирао архитектуру, на свом возилу није предвидио баш читаву архитектуру, као ни кочнице, али прву је вожњу ипак завршио успјешно.

Током дугог низ година и развоја, бицикл данас возимо с лакоћом. Од друмског, планинског, градског бицикла, дошло се до разних врста склопивих, туристичких, електричних итд.

Два вијека је бицикл јефтино превозно средство које има велике предности, кад је ријеч о здрављу, одрживом развоју и заштити животне средине.

Раније, ријеткост је била видјети старије људе на бициклима, пословне немогуће, а и многи млађи, копирајући старије, устручавали су се. Кривица за то била је предрасуда да су бицикли првенствено намијењени дјеци, затим и она која у томе види знамење сиротиње.

Посебношћу и  љепотом  бицикла, бавили су се и многи умјетници начинивши нека од својих великих умјетничких дјела као што су Пабло Пикасо, Марцел Дишан и други…

Тријумф бициклизма данас је потпун.

Аутор: мр Божидар Дошеновић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR