Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Умјетност 2021

Назив издања: Умјетност
Датум издања: 19.02.2021.
Аутор: Тања Курузовић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+1
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК   ЖИГ

Мотив: ”Доручак на трави”, Сава Шумановић
Каталошки број: 862

Зупчање: 13 3/4

Номинална вриједност: 1,95 КМ

Тираж: 15.000

Сава Шумановић, рођен у Винковцима 1896. године, био је један од најзначајнијих сликара српске умјетности 20. вијека. Убројен је  у 100 најзнаменитијих Срба.

Породица му се преселила у Шид, када је имао 4 године. Године 1914. у Загребу уписује Вишу школу за умјетност и обрт и завршава са најбољим оцјенама. Тада почиње да јавно излаже своја дјела.

Јесени 1920. Сава одлази у Париз и изнајмљује атеље на Монпарнасу. Учитељ му је био Андре Лот, истакнути ликовни педагог правца аналитичког кубизма. Дружи се са Растком Петровићем, Модиљанијем, Макс Жакобом… Наредних година живи и слика у Загребу. Јавност и критика не прихватају његова дјела, па се из протеста потписује француском транскрипцијом на сликама. Поново борави у Паризу 1925, где прихвата утицаје Матисовог сликарства.

Године 1927. Сава је насликао „Доручак на трави“ који је наишао на одличне критике у Француској. Нешто касније је за 7 дана и ноћи интензивног рада насликао слику „Пијана лађа“ коју је изложио на салону независних. Критичари су ово дјело дочекали са подијељеним критикама, а Сава је исцрпљен радом тешко поднио оне негативне.

Враћа се у Шид 1928, уморан од тешких услова живота, рада и лоших критика. У Шиду слика сремске пејзаже. Његову самосталну изложбу у Београду критичари су веома позитивно оцијенили. Новац од продаје слика омогућио му је да поново оде у Париз. Ту настају значајне слике: „Луксембуршки парк“, „Црвени ћилим“, „Мост на Сени“. По поновном повратку у Шид, 1930, слика локалне пејзаже и актове. Три године ради на циклусу великих платана „Шиђанке“, а касније на циклусу „Берачице“.

За вријеме Другог свјетског рата Шид улази у састав Независне Државе Хрватске и ћирилица је забрањено писмо, па се Сава из протеста не потписује већ само означава годину настанка слике.

Године 1942. Саву су, заједно са још 150 Срба из Шида, око 6 сати ујутру, ухапсиле усташе. Сви су  мучени, стрељани, потом сахрањени у заједничку масовну гробницу.

Њему у част установљена је сликарска награда Сава Шумановић.

Његова слика „Купачица“ од 1927. године се налази у музеју „Ежен Буден“ у Француској и културној јавности у Србији је била непозната 85 година.

Највећи број његових дјела се чува у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду.

Аутор: Тања Курузовић

Издавач: Поште Српске а.д.  Бања Лука

Иди на врх
X
CIR