Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Стрип

Назив издања: Стрип 
Датум издања: 10.12.2021.
Аутор: Дејан Шијук
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: блок
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: стрип илустрације
Каталошки број: 888, 889, 890, 891
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 5.70 КМ

Тираж: 15.000

Постојање стрипа  повезано је с појавом масовних медија. Иако у почетку егзистира као додатна забава за читаоце новина убрзо постаје независни медиј или како се воли рећи “девета умјетност”.

Почетком 1997. године у Републици Српској почиње да излази први стрип магазин. У издању куће “Медиа-центар Прелом” у Бањој Луци се појављује први број магазина “Жалосна свеска”.

Током 2007. године “Прва изложба стрипа Српске” постављена је у Лакташима, a 2008. године је одржан и први салон стрипа – “Лакташи 2008”.

У Бањој Луци је 2011. основано Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” које окупља професионалне цртаче, сценаристе, публицисте и љубитеље стрипа у Републици Српској. Исте године ово удружење је покренуло стрип магазин “Парабелум (Parabellum)”.

Први Међународни салон стрипа “Девета димензија” у Бањој Луци организован је 2018.

Поште Српске су издавањем ове поштанске марке хтјеле, на јединствен начин, промовисати ову неправедно запостављену врсту умјетности, те указати на много успјешних стрип цртача са наших простора.

Аутор овог издања је Дејан Шијук, графички дизајнер и илустратор из Бања Луке. Стрипом се професионално бави већ 20 година. Добитник је многих награда и признања за дизајн, илустрацију и маркетиншке кампање.

Аутор: Дејан Шијук

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR