Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

100 година Гимназије у Требињу

Назив издања: 100 година Гимназије у Требињу
Датум издања: 10.09.2021.
Аутор: Тања Курузовић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: 8+1
Папир: муфлеп 100г
Штампарија: Блицдрук, Сарајево

ТАБАК ЖИГ

Мотив: зграда Гимназије у Требињу
Каталошки број: 879
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 0,90 КМ

Тираж: 10.000

На приједлог Градског вијећа Требиња и Покрајинске управе Босне и Херцеговине 9. aвгуста 1921. године Министарство просвјете Краљевине СХС донијело је одлуку да дотадашња Виша трговачка школа прераста у Нижу Гимназију. Гимназија је почела радити у згради Трговачке школе. Године 1935. прелази у зграду, у Старом граду (Кастелу), коју је уступило Министарство војске. У тој згради данас је смјештен Музеј Херцеговине.

Министар иностарних дјела Краљевине Југославије, Милан Стојадиновић, на интервенцију дипломате и пјесника Јована Дучића, доноси Одлуку о прерастању Гимназије у вишу државну Реалну Гимназију 1935. године. Јован Дучић и Милан Стојадиновић 1938. године постављају камен темељац за нову зграду Гимназије.

До рата су направљени само темељи за нову зграду. Године 1958. на том мјесту је у новој згради почела да ради Економска школа.

Од 1960. до 1962. године Гимназија је била смјештена у згради Православне црквене општине, данас Епархијском дому, да би се тада уселила у ново изграђену зграду Економске школе. Године 1964. формирана је нова установа Школски центар гдје су до данас смјештене све средње школе у Требињу.

У времену од 1980. до 1991. године, због реформе средњег образовања, ученици се не уписују у Гимназију, него у тадашњи ООУР  2, гдје се уписују ученици језичко–преводилачке, математичко–физичко–рачунарске и електротехничке школе.

Од 1991. године поново се отварају самосталне Гимназије, тако да са Одлуком СО Требиње о оснивању почиње са радом Гимназија „Јован Дучић“.

 

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске Бања Лука

Сарадња: ЈУ Гимназија “Јован Дучић” Требиње, Мишо Пешић, директор

Иди на врх
X
CIR