Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Васкрс 2020

Назив издања: Васкрс
Датум издања: 27.03.2020.
Аутор: Божидар Дошеновић
Врста издања: пригодно
Техника штампања: вишебојни офсет
Шалтерски табак: блок 
Папир: муфлеп 100g
Штампарија: Форум, Нови Сад

TABAK   ЖИГ

Мотив: Ливањски Јерусалим поклоника Трифуна
Каталошки број: 836, 837
Зупчање: 13 3/4
Номинална вриједност: 5,40 KM
Тираж: 15 000

ВАСКРС

Ливањски Јерусалим поклоника Трифуна из 1871. (140 x 104 цм), рађена техником темперe на платну представља врсту икона названих Јерусалими. Оне носе централну представу цркве Христовог гроба у Јерусалиму и других мјеста у Светој земљи, које су ходочасници – хаџије – обилазили на свом поклоничком путу. Најистакнутију улогу има црква Светог Гроба, те представе мjеста за која се вjерује да се на њима одигралo Христовo Страдањe, смрт и Васкрсење. Унутрашњост светогробске цркве на Јерусалимима је испуњена представама везаним за Христа и вјерске церемонијале који се у њој одвијају – долазак патријарха, литије, и обред силажења св. Огња. Јерусалими представљају свједоке визуелне културе и духовна стремљења православних хришћана у касном Османском царству.

Ова икона је власништво цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну и дио је збирке која је 2004. године проглашена за културно добро Босне и Херцеговине. Рестаурација великог броја икона из ове ливањске збирке, укључујући и ову, извршена је у Атељеу за конзервацију и рестаурацију слика ЈУ Музеја Републике Српске. Рестаурацију су извршиле виши конзерватор Дијана Пешикан-Егић и сликар-конзерватор Ђурђица Бјелошевић те бројни спољни сарадници.

Извор података кориштен из сепарата „Четири Јерусалима-хаџијске иконе из цркве Успенија Пресвете Богородице у Лијевну“, аутора Марка Катића, историчара умјетности.

 

Графичка дорада: мр Божидар Дошеновић

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Сарадња: Ђурђица Бјелошевић, сликар-конзерватор

Иди на врх
X
CIR