Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

20 година представе Тужни принц

Назив издања:20 година представе ”Тужни принц”
Датум издања:30.04.2018.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:дио сцене са извођења представе
Каталошки број:763
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:10 000

Представа „Тужни принц“ рађена по тексту Предрага Бјелошевића, а у режији Бисерке Колевске (Софија), 30. априла 1998. године доживјела је своју премијеру на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске и ове године прославља свој двадесети рођенданПредстава је Дјечијем позоришту Републике Српске и позоришној умјетности Републике Српске отворила врата најпознатијих свјетских сцена у Енглеској, Руској Федерацији, Италији, Бугарској, Грчкој, Мађарској, Пољској, Турској, Србији, Црној Гори и БиХ. На најпрестижнијим међународним фестивалима за дјецу, али и за одрасле, представа савременог театра сјенки, „Тужни принц“, освајач је десетина награда, одликовања и специјалних признања од којих издвајамо: Гран-при на Југословенском фестивалу позоришта за дјецу у Котору 1998; Учешће на 32. БИТЕФ-у, у избору десет најбољих европских представа за одрасле, Београд, 1998; најбоља представа на Међународном фестивалу луткарства у Перуђи, Италија, 2001; Одликовање града КолмуранаИталија2002. године; специјалних награда на свјетским фестивалима у Бјалско Бјали (Пољска), Варни (Бугарска), Суботици (Србија), Омску (Русија), као и многих других награда и признања за режију, сценографију, глуму.

„Тужни принц“ је 1999. године у Софији, са глумцима из Дјечијег позоришта Републике Српске и екранизован од стране Националне телевизије Бугарске.

Значајно је истаћи да је Дјечије позориште Републике Српске, управо са представом „Тужни принц“, 2000. године, гостујући на Сарајевској зими у Позоришту младих, билo прва професионална културна установа која је прешла замишљену ентитетску границу у Босни и Херцеговини.

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Стручна сарадња: Дјечије позориште Републике Српске, генерални директор мр Предраг Бјелошевић

Иди на врх
X
CIR