Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Угрожене животињске врсте

Назив издања:Угрожене животињске врсте
Датум издања:09.11.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:мрки медвјед и рис
Каталошки број:750, 751, 752, 753
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:5,20 KM
Тираж:15 000

Биодиверзитет на Земљи данас чине милиони различитих биолошких врста, које су производ 4 милијарде година еволуције. Иако је изумирање животиња дио природног циклуса, присуство и доминација људи на Земљи убрзала је стопу по којој врсте нестају. Број угрожених врста широм свијета расте.

Према подацима Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН) Босна и Херцеговина има 55 угрожених врста.Влада Републике Српске је 2012. године донијела Уредбу о Црвеној листи заштићених врста флоре и фауне. Једна од врста која се налази на Црвеној листи и спада у угрожене врсте у нашој земљи је рис. Рис (Лyнx лyнx) је звијер из породице мачака који је препознатљив по длакавим кићанкама црне боје, који се налазе на врховима ушију. Главни плијен су му срне, дивокозе и пухови, а главни природни непријатељи вук и медвјед. Осим природних непријатеља највећа опасност за риса је човјек који се бави криволовом и лови га због крзна и трофеја. Рис је проглашен трајно заштићеном врстом у Босни и Херцеговини јер је почетком 20. вијека већ једном био истребљен. У Босни и Херцеговини рис се поново појавио након реинтродукције у Словенији и према тренутним подацима бројност популације износи око 60 јединки.

Мрки медвјед (Урсус артцос) спада у највећу дивљу животињу у БиХ. Дужина његовог тијела може бити до 2,8 м, а маса до 300 кг. Углавном је биљојед али месо једе кад год му је доступно.У току зиме због несташице хране прелази у стање мировања и вријеме проводи у брлогу. Због промјене услова у њиховим природним стаништима, медвједи се спуштају у ниже дијелове у потрази за храном и привучени депонијама долазе до људских насеља и причињавају штете што доводи до страха међу становништвом. Да бисмо ово спријечили треба да обезбједимо хранилишта за медвједе у њиховим стаништима, која ће их ту и задржати. Број медвједа у Републици Српској износи око 700 јединки.

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске, а.д. Бањалука

Стручна сарадња: Татјана Бореновић

Иди на врх
X
CIR