Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Културно насљеђе – стећци

Назив издања:Културно насљеђе – стећци
Датум издања:07.09.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:споменик из Бање Стијене
Каталошки број:741
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

Мотив:споменик госта Милутина
Каталошки број:742
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Стећци су средњовјековни надгробни споменици у облику великих каменова, понекад са уклесаним сликовним украсима или натписима. Настајали су од XI до краја XV вијека.
До сада је пронађено више од 66.478 стећака, од чега преко 58.547 на подручју данашње Босне и Херцеговине.
Више од 5.600 стећака је украшено и то најчешће: повијеном лозицом, розетама, крстовима, штитовима и мачевима, луком и стрелом, људским и животињским фигурама, сценама лова на јелене, сценама турнира, геометријским орнаментима и слично.
Од укупно 363 стећка са натписима, преко 350 стећака носи натписе ћириличним писмом.

Споменик госта Милутина потиче из Хумског код Фоче. Гост Милутин преминуо је у првој половини XIV вијека. На једној страни споменика израђена је фигура госта као учитеља. Он у једној руци држи штап као симбол достојанства, а у другој књигу као знак његове функције. У горњем дијелу приказан је фронтално док су му ноге у профилу. Обучен је у дугу хаљину. Друге двије плохе попуњавају орнаменти у облику тордираног ужета. На четвртој плохи су ситне декорације, међу којима се истиче чиста кружна розета.
Сам стећак госта Милутина је посебно занимљив по својој склуптури и чисто орнаменталној мускулатури, али и по томе што по први пут приказује како су изгледали достојанственици Цркве босанске. Као такав је вриједан споменик у историјском, али и културном смислу.

На подручју општине Рогатица налази се 2 628 стећака, на 88 локалитета. Стећци и обелисци из рогатичког краја су нарочито важни због својих облика, епиграфике и посебно, због декоративне клесарске обраде и опреме.

Стећак из Бање Стијене код Рогатице има оригиналне украсе са три стране. Са једне дуже стране је уклесан коњаник. С једне краће стране је је уклесан пијетао на неком постољу, а са друге краће стране човјек на истом таквом постољу са главом другог човјека и са штапом.
Данас се, оба ова стећка, чувају у башти Земаљског музеја у Сарајеву.

Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Сарадња: Горан Дујаковић

 

Иди на врх
X
CIR