Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европа – тврђаве

Назив издања:Европа ЦЕПТ – Тврђаве
Датум издања:28.04.2017.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1, карнет
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК  ТАБАК  ЖИГ

Мотив:Тврђава Кастел
Каталошки број:727
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:25 000

Мотив:Тврђава Кастел
Каталошки број:728
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:25 000

Мотив:Тврђава Кастел
Каталошки број:729
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:6,80 KM
Тираж:10 000

Најстарији трагови насеља на подручју Бањалуке су остаци неолитског градинског насеља који су управо пронађени на простору градске тврђаве Кастел. Налази се у средишњем дијелу града, који доминира лијевом обалом Врбаса.

О времену настанка овог објекта не постоје поуздани подаци. Међутим, многе околности упућују на закључак да се управо ту налазило римско насеље Цастра. Римљани су били изложени честим насртајима варварских народа, а имали су свакако довољне јаке разлоге да бране цесту која је пролазила котлином Врбаса. У прилог оваквим тврдњама иду и археолошки налази који су пронађени на простору данашњег Кастела, а односе се на римску керамику, новац и грађевинарство. Посебно важан налаз је антички жртвеник посвећен богу Јупитеру пронађен 1885. године. Такође, на простору тврђаве пронађени су остаци Славенског насеља из периода раног средњег вијека (од VIII до XII вијека).

Интензивна изградња Кастела почиње у претпосљедњој деценији XV вијека, за вријеме Турске окупације и владавине Ферхад паше Соколовића (1574-1588) који поред овог утврђења гради и низ других објеката оријенталног типа. Ферхад- паша на мјесту данашњег Кастела прво гради своју утврђену топхану (арсенал), да би, десетак година касније, топхана прерасла у прави утврђени град са кулама и табијама, који се непрестано дограђивао. Пошто лежи на ушћу Црквене у Врбас, од тврђаве су била подигнута два моста. Један је ишао преко Врбаса, у близини садашњег Градског моста, а други преко Црквене. Мост преко Врбаса сачувао се само у једној старој гравури. Врбас и Црквену повезивао је велики опкоп (шанац) тако да је тврђава заправо, својевремено, била утврђено острво којег су окруживале воде двију ријека. На зидовима тврђаве је такође био и велики дрвени конак који је гледао на Врбас, као и низ зиданих објеката из периода док је у тврђави била аустроугарска војска. Тврђава али и град Бања Лука посебно добијају на значају за вријеме Аустро-Угарско-Турских ратова као важан геостратешки центар.


Тврђава Кастел је најстарији историјски споменик у граду Бањалуци.


Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

 

 

Иди на врх
X
CIR