Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Епске народне пјесме

Назив издања:Епске народне пјесме
Датум издања:21.12.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Марко Краљевић и Муса Кесеџија
Каталошки број:754, 755
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:4,40 КМ
Тираж:15 000

Епске народне пјесме

Епске народне пјесме су добиле име од грчке ријечи епос, што значи ријеч, говор, прича. За разлику од лирских народних пјесама у којима се исказују осјећања, у епској народној пјесми се пјева о неком догађају. У нашим епским народним пјесмама опјевани су јуначки подвизи наших предака и историјски догађаји почевши од времена стварања српске феудалне државе, па све до стварања модерне Србије током деветнаестог вијека.

Према стиху у ком су испјеване, епске пјесме се дијеле на пјесме дугог стиха (петнаест до шеснаест слогова) и на пјесме кратког стиха (десет слогова). Десетерачка епска поезија је изузетно стара и пјева о разним историјским догађајима и личностима. Вук их је назвао јуначким пјесмама и оне спадају у најлепша дјела наше народне књижевности. Пјевају се уз гусле. Зависно од времена када се одвијао ратни догађај или јунака који опеван у пјесми, српске епске народне песме су груписане у следеће циклусе пјесама: Преткосовски циклус, Косовски циклус, Циклус пјесама о Краљевићу Марку, Покосовски циклус, Хајдучки циклус пјесама, Ускочки циклус, Циклус пјесма о ослобођењу Србије и Црне Горе.

Овом поштанском марком представили смо епску народну пјесму из циклуса о Краљевићу Марку. Осветничке и ослободилачке тежње наших предака тражиле су јаког, лукавог, снажног борца који се неће плашити, нити покоравати. Нашле су га у лику Марковом, човјеку огромних способности, великом јунаку и заштитнику сиротиње и потлачених, неустрашивом борцу против насиља и неправде.

Пјесма “Марко Краљевић и Муса Кесеџија” је настала у времену када је српски потлачени народ тражио начин да подигне свој морал, истрпи муке ропства и истраје под тешким турским јармом, а нашао га у је лику Марка Краљевића, ненадмашном јунаку који се по својој великој физичкој снази, бистрој памети и сналажљивости уздизао изнад свих осталих, па чак и изнад самог турског цара и његових најбољих и најхрабријих војника.

 

Аутор: Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR