Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Дајак

Назив издања:Дајак
Датум издања:05.07.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:дајак
Каталошки број:740
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:5,10 КМ
Тираж:15 000

Претпоставља се да је врбаски чамац настао када и Бања Лука. Како није било мостова, чамац је био једино рјешење за прелазак са обале на обалу Врбаса. Током вијекова ово необично пловило је постало симбол града, оставивши трага у култури Бањалучана.
Специфичан сплет околности условио је радијус пловидбе на 15 километара од језгра насеља кроз које протиче ријека мале дубине уз обале и погодног дна за одгуривање мотком, а не веслање. Управо оно што га и чини јединственим је дајак, мотка дужине близу 4 метра, која служи за одгуривање чамца, по чему је врбаски чамац и добио име дајак-чамац. Мотка даје чамцу потребно убрзање за ријеку промјењиве струје и јаких падова воде релативно мале дубине гдје весло не би било од помоћи. Мотка дајак на свом крају има челични шиљак, тзв. штицу.
Данас једини Бањалуцани, породица Замоло, деценијама чува од заборава традицију дајак-чамца, бавећи се озбиљнијом израдом ових чамаца. За квалитетну израду дајака, кажу, потребно је око 20 дана. Поред доброг познавања обраде дрвета, важно је добро познавање карактеристика чамца, његово понашање на ријеци, као и његово управљање. Дужина трупа чамца је 6,80 метара, а укупна дужина је 7,30 до 7,50 метара у зависности од дужине украсног дијела чамца односно шпица чамца. Дубина чамца је 30 цм, ширина 80 цм, а тежина је стотињак килограма. Његова носивост је близу 500 кг па тако у њега може стати шест одраслих особа, с тим да је идеално за једну вожњу троје људи плус возач. Ранији чамци су били нешто већих габарита па су могли да превезу и до тоне терета.
Овај чамац се вози узводно, што значи да дајакаш мора савладати велике брзаке, јаке струје и дугачке падове које брза планинска река Врбас има и то је оно што дајак-чамац чини препознатљивим и јединственим у цијелом свијету.
Прилично је ријетка оваква техника вожње чамца, сличном техником возе у Keмбриџу и Оxфорду у такозваним ‘пунтинг боатс’, али они возе по мирним ријекама, каналима, језерима или мочварним подручјима, тако да нико осим нас у свијету не вози по оваквој ријеци каква је Врбас.
Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука
Стручна сарадња: Андреј Замоло, Дајак клуб Бања Лука

 

Иди на врх
X
CIR