Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

800 година од крунисања Стефана Немањића Првовјенчаног

Назив издања:800 година од крунисања Стефана Немањића Првовјенчаног
Датум издања:09.03.2017.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Стефан Немањић Првовјенчани
Каталошки број:720
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

 

Стефан Немања II, познатији као Стефан Првовjенчани, био је средњовjековни српски владар (1196—1227) у Србији Рашкој. Почео је да влада као велики жупан. Првовjенчани је и један од првих значајан писаца оригиналних житија владара-светитеља у српској књижевности, а његов стил постао је узор за друге писце. Његово најзначајније дjело је „Житије Светог Симеона“ у коме је описао живот и чуда свога оца.

Стефан Првовjенчани био је други син великог жупана Стефана Немање I, родоначелника династије Немањића, и Ане. Био је млађи брат Вукана Немањића, који је постао кнез и управник Зете, а старији је брат Растка Немањића, оснивача аутономне Српске архиепископије.

Престо је наслиједио на једном државном сабору 1196. године по жељи свога оца,  који се тада замонашио узевши име Симеон, али престо је наслијеђен мимо права примогенитуре. Након смрти оца Симеона, велики жупан Стефан Немања II морао је бранити оружјем своја владарска права од старијег брата – Вукана. Кнез Вукан је мислио да има више права на престо и титулу великог жупана, а њега је подржавао и угарски краљ Емерик. Тако је почео грађански рат између двојице браће који траје од 1202. до 1204. или 1205.
Угарска војска напала је Србију 1202. и тако је Вукан збацио Стефана Немању II са власти.  Поражени Стефан Немања II је био привремено протеран из Србије, а подршку је нашао у Бугарској.
У љето 1203. Бугари су поразили Угарску и освојили области од Ниша до Браничева. То је утицало да и Вукану ослаби углед и власт у Србији.  Као штићеник бугарског владара Калојана, Стефан Немања II се 1204. или 1205. могао вратити у Србију и измирити са Вуканом. Рат међу браћом је престао, а према споразуму Стефан Немања II остао је велики жупан и врховни владар државе.

Према преовлађујућем мишљењу историчара Стефан Немања II крунисан је за краља Србије 1217. године. Био је први овјенчани краљ у породици Немањића и подигао је државу Немањића на статус краљевине.

Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR