Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

75 година од Битке на Козари

Назив издања:75 година од Битке на Козари
Датум издања:10.06.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Стојанка Кнежопољка
Каталошки број:733
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Мотив:споменик на Козари
Каталошки број:734
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

Битка на Козари се одиграла 3. јула 1942. у југозападном дијелу Козаре. Читав устанак на Козари је био важан за партизански покрет отпора током Другог свјетског рата.
Козара представља синоним отпора фашизму. Симбол страдања народа за слободу, кућни праг и отаџбину. 
Током и послије драматичне битке, тог љета 1942. године, из непријатељског обруча њемачке војске и усташа, од осамдесет хиљада људи из 363 српска села, успјело је да се пробије једва десетак хиљада. Након интезивне битке, у ноћ 3. јула неке партизанске јединице су пробиле обруч, али је главна група сљедеће ноћи опет остала опкољена и углавном је уништена. Само неколико стотина бораца са дијелом становништва пробило је обруч и успјело да се извуче према планини Грмеч. Велики број оних који се нису успјели провући кроз обруч пали су у руке усташама и Нијемцима, и тада су почињени велики злочини над њима. Услиједила је одмазда према онима који су остали у обручу. Кренула је звјерска хајка на људе, на све живо што се нашло на Козари. Уништаване су цијеле породице. Некима је и име затрто. Најстрашнији данак, данак у дјеци, платило је управо Поткозарје. Најмањи, умирали су у збјеговима и прије него што су почели да живе. Становниство је одвођено у логоре Јасеновац, Јастребарско, Нова Градишка…
У тој бици, народ Крајине и Козаре супротставио се далеко јачем непријатељу, настојећи да сачува слободу и право да живи у свом и на свом. Ова велика Битка постала је саставни дио послијератне југословенске митологије, која је славила јунаштво и мучеништво слабијих и лошије наоружаних партизана и цивила.
Прошло је 75 година од стравичног покоља српског – слободарског народа који је платио немјерљиву цијену том времену. Сада на том мјесту стоји грандиозни споменик који свједочи о најпотреснијим страницама наше историје.
Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Стручна сарадња: Национални парк ”Козара”

 

Иди на врх
X
CIR