Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

250 година од рођења Филипа Вишњића

Назив издања:250 година од рођења Филипа Вишњића
Датум издања:29.05.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Филип Вишњић
Каталошки број:732
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

Филип Вишњић је један од најпознатијих српских гуслара и твораца српских народних пјесама.
Рођен је 1767.  на Мајевици, у селу Горња Трнова, код Угљевика. Био је из богате породице Вилића. Отац му је рано умро. Преудавши се у село Међаше, мајка је четворогодишњег сина одвела са собом. По њеном надимку — Вишња — Филип ће добити презиме. У осмој години Филип Вишњић је прележао богиње које су му оставиле ожиљке на лицу и одузеле му вид.
На староме огњишту више није било хљеба за Филипа, а ни на новоме након што му је умрла и мајка. Научивши да свира у гусле, младић је напустио Међаше, потуцајући се друмовима и пјесмом просећи хљеб. Путовао је годинама обишавши Босански пашалук, Херцеговину, дошао до Скадра. У селима и око манастира пјевао је хришћанској раји, а свраћао је и на дворове муслиманских првака који су га примали с поштовањем. Наш гуслар имао је пјесме и за рају и за господаре.
Најважнији моменат у животу Филипа Вишњића био је његов прелазак у Србију 1809. године. До тог момента он није био саставио ниједне нове пјесме. Непосредни додир с устаничким збивањима био је тренутак његовог рађања као пјесника. Некада је лутао по земљи, пјевајући јпесме од старине, а сада се налазио на месту где се стварала историја. Дружио се с устаничким војводама, добијао награде и признања.Живио је највише у близини дринског бојишта. Понекад се налазио у самој ватри окршаја.
Поред тога што је био редактор старих пјесама, Филип Вишњић је био и творац нових пјесама од којих се највише истиче „Смрт Краљевића Марка“.
Преминуо је у Грку 1834. године. Сељаци су га сахранили у свом гробљу и на великој крстачи од храстовине урезали му гусле.
Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR