Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

125 година од рођења Иве Андрића

Назив издања:125 година од рођења Иве Андрића
Датум издања:09.10.2017.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:2×4
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:Иво Андрић
Каталошки број:747
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

 Мотив:Иво Андрић
Каталошки број:748
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

 

Иво Андрић је рођен 9. октобра 1892. године у Доцу поред Травника у тадашњој Аустроугарској. Још као двогодишњи дјечак остаје без оца, након чега са мајком прелази живјети код њених родитеља у Вишеград, гдје млади Андрић проводи детињство и завршава основну школу. Године 1903. уписао је сарајевску Велику гимназију. За гимназијских дана, Андрић почиње да пише поезију и 1911. године објављује своју прву пјесму „У сумрак“.

Као гимназијалац, Андрић је био ватрени поборник интегралног југословенства, припадник напредног националистичког покрета Млада Босна и страствени борац за ослобођење јужнословенских народа од Аустроугарске монархије. Овај велики књижевник, године 1961, добија Нобелову награду за књижевност „за епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље“. Његова најпознатија дјела су, поред романа На Дрини ћуприја, и Травничка хроника, Проклета авлија, Госпођица и Јелена, жена које нема. У својим дјелима се углавном бавио описивањем живота у Босни за вријеме отоманске власти.

Андрића највише занима онај тамни и неизрециви нагон у човјеку, који је изван домашаја његове свијести и воље. Полазећи од неких савремених поставки психолошке науке, Андрић је приказао како ти тајанствени унутрашњи импулси фатално трују и оптерећују човјека. Осим тога, он је са посебном сугестивношћу сликао дејство сексуалних нагона и чулних перцепција на душевни живот човјека. Због свега тога Андрић се првенствено показује као модерни психоаналитичар у нашој савременој књижевности. У судбини сваке личности овог нашег приповједача је и нека општија идеја, извјесна мисао о животу, човјеку и његовој срећи.
По Андрићевом схватању умjетник је и вjесник истине, а његово дjело порука којом се исказује сложена стварност људске историје. Он је „један од безбројних неимара који раде на сложеном задатку живљења, откривања и изграђивања живота“. Сврха умјетности је у повезивању прошлости, садашњости и будућности, у повезивању „супротних обала живота, у простору, у времену, у духу“… говорио је Андрић.
Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

 

Иди на врх
X
CIR