Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Угрожене врсте – бјелоглави суп

Назив издања:Угрожене врсте – бјелоглави суп
Датум издања:14.09.2016.
Аутор:Божидар Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

 ТАБАК   ЖИГ

Мотив:Бјелоглави суп
Каталошки број:695, 696, 697, 698
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:5.20 КМ
Тираж:20 000

Међу птицама, најугроженија група су птице грабљивице. Све четири врсте орлова лешинара смо изгубили у Републици Српској.
Попово поље и планина Бјеласница једно је од посљедњих станишта и мјеста гнијежђења бјелоглавог супа у источној Херцеговини. На том подручју посљедње јато виђено је крајем 20. вијека. Према доступним подацима, посљедња колонија бјелоглавог супа у Поповом пољу ишчезла је са почетком ратних дешавања 1991. године. Дио тог јата населио се на Увац, што је повећало бројност популације у Србији.
Бјелоглави суп је велика и уочљива птица грабљивица која тежи до 8,5 kg,  док распон крила може да достигне 2,8 m и прилагођена су једрењу на ваздушним струјама. Бјелоглави суп се гнијезди на стијенама, образујући мање или веће групе гнијезда (колоније). Женка носи само једно јаје. Животни вијек у природи им је око 20 година. За разлику од осталих врста лешинара, храни се искључиво угинулим животињама, најчешће меким ткивом угинулих преживара и на тај начин обавља санитарну улогу у природи, спречавајући ширење разних болести.  Налази се у Додатку II CITES листе и представља врсту у нестајању. ЕУ Директива о птицама  (Council оf Europe, 1979 b) сврстава га у Додатак I угрожених врста птица у Европи.
Својим специфичним летом плијени пажњу посматрача и буди инспирације генерацијама. Легендарна птица је имала снажан утицај у развоју људског друштва и дио је културе древних народа и царстава током историје цивилизације. Бјелоглави суп је митска птица, дио је колективног памћења средњевјековне Србије и налазимо га на грбовима династија Мрњавчевића, Немањића, Лазаревића и Црнојевића. Ова изузетна врста скреће пажњу јавности на потребу очувања биодиверзитета и често се помиње као атрибут локалних заједница за очување природе и развој туризма.

Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Стручна сарадња: Дејан Радошевић, дипломирани еколог, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Иди на врх
X
CIR