Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Љетни спортови

Назив издања:Љетни спортови
Датум издања:07.07.2016.
Аутор:Дошеновић Божидар
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ, Нови Сад

 ТАБАК   ЖИГ

Мотив:љетни спортови
Каталошки број:691, 692, 693, 694
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:6,80 КМ
Тираж:20 000

Постоје бројне подјеле спортова и тешко је направити потпуно тачно разграничење. Често се говори о олимпијским спортовима, тј. онима који су у програму зимских или љетних олимпијских игара.
Да би неки спорт, односно спортска дисциплина био уврштен у програм олимпијских игара треба бити глобално раширен, за што се као критериј узима број земаља које се међународно такмиче у поједином спорту.
Неке од љетних спортова представили смо овом блок марком.
Пливање је људска активност која постоји од кад је и човјека, а прве слике пливања датирају из каменог доба. Међу најстаријим дјелима у којима се спомиње пливање су Гилгамеш, Илијада, Одисеја и Библија. Пливање је била дисциплина и на првим модерним олимпијским играма у Атини 1896. године.
Претпоставља се да су се прва такмичења у бацању кугле (топовског ђулета) одржавана у Великој Британији. Хроничари биљеже да су се војници око 1346.године такмичили у бацању топовског ђулета тешког 16 фунти (7,257 kg). На програму Љетних олимпијских игара бацање кугле за мушкарце се налази од првих игара 1896.године у Атини, а код жена од игара 1948. у Лондону.
Џудо је борилачка вјештина и олимпијски спорт настао као скуп пробраних техника из JuJutsuaJuJutsu је у то вријеме у Јапану било заједничко име за све борилачке вјештине (ударачке и хрвачке). Тада је оснивач џуда – Jigoro Kano, који је савладао неколико стилова JuJutsua, одлучио узети оно најбоље од сваког стила и одбацити непотребно. Са својих 9 ученика основао је Kodokan институт и развијао оно из чега ће настати Џудо (На јапанском језику Њежни пут).
Џудо је ушао у програм олимпијских игара на Играма у Токију 1964. године и то само за мушкарце. За жене је џудо уведен тек на Играма у Барселони 1992.
Први спорт Олимпијских игара било је трчање – прво на 185 метара, по дужини једног стадиона (“стадион” – каснија грчка мјера за дужину), а онда и на дужину од 24 стадиона (око 4420 метара). Према неким изворима, трчање је укључивало и прескакање препона. Једна од дисциплина била је и трчање под пуном ратном опремом, са шитом и шљемом тежине око 27 килограма. Трчало се на овалним стадионима који су били прекривени глином и пијеском.
Атлетика је један од најстаријих облика спортских такмичења, још од времена оригиналних Олимпијских игара из времена старе Грчке па до модерних Олимпијских игара данашњих дана. Како се ради о основним дисциплинама трчања, скокова и бацања традиција таквих такмичења је стара колико и традиција спорта, те је историја атлетике у ствари и историја спорта уопште.

Аутор: Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR