Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Фудбал

Назив издања:Фудбал
Датум издања:10.06.2016.
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ, Нови Сад

 ТАБАК   ЖИГ

Мотив:детаљи из фудбала
Каталошки број:690
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:5.10 КМ
Тираж:15 000

Игре које су се темељиле на шутирању лопте одигравале су се у многим земљама током историје. Најстарија игра о којој постоје документи је cuju, која се помиње током војних вежби за вријеме династије Чин у Кини (255 – 206. пне).
Остале прадавне игре биле су kemari у Јапану и harpastum у Старом Риму.
Правила фудбалске игре су донесена средином 19. вијека да би коначно ујединила све врсте фудбала које су се играле по разним школама широм Велике Британије. Прва су правила измишљена у Кембриџу 1848, али нису била усвојена. Током 50-их година 19. вијека бројни клубови у државама с енглеским као матерњим језиком играли су фудбал који се разликовао од једног до другог мјеста. Неки су клубови доносили сопствена правила, а најпознатија су била “Шефилдска фудбалска правила” из 1867. Такође, 1862, Џон Чарлс Тринг изнио је своју врсту правила која су имала утицаја у стварању првих “фиксних” правила.
Сва ова правила су имала позитивну посљедицу; стварање првог фудбалског савеза, дана 26. октобра 1863. Прво окупљање савеза било је у Freemason’s Tavern у улици Great Queen Street у Лондону.
Најстарије фудбалско такмичење је енглески FA куп, први пут одржан 1872. Енглеска је такође дом најстарије лиге, основане 1888. од стране Aston Vile. Оригинални систем такмичења окупљао је 12 екипа из средње и сјеверне Енглеске.
Европско првенство у фудбалу је најважније међународно такмичење репрезентација европских држава, чланица UEFA-е. Одржава се сваке четири године од 1960. Овогодишње првенство одржава се у Француској, гдје ће учествовати 24 репрезентације.
У великом дијелу свијета, фудбал због чињенице да је екипни спорт, зближава људе и побољшава односе између мјеста, градова, па чак и држава. Америчка ТВ-станица  “ESPN” тврди да је пласман Обале Слоноваче на Свјетском првенству 2006. прекинуо грађански рат у тој афричкој земљи.

Аутор: Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

Иди на врх
X
CIR