Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европска заштита природе

Назив издања:Европска заштита природе
Датум издања:16.05.2016.
Аутор:Дошеновић Божидар
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ, Нови Сад

 ТАБАК ЖИГ

Мотив:црна рода
Каталошки број:687
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0,90 КМ
Тираж:15 000

Мотив:смиље
Каталошки број:688
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,70 КМ
Тираж:15 000

 

Црна рода (Ciconia nigra) висока је око један метар и има распон крила до 2 метра. Перје је црне боје са љубичастим, зеленим и бакарним преливима, док су груди, стомак и доњи дио крила и репа потпуно бијели. За разлику од бијеле роде избјегава људска насеља. Настањује старе, поплавне шуме, претежно храстове, у близини мочвара и бара. Хране се малим рибама, инсектима, пужевима, неријетко и ситним сисарима и гмизавцима. Када се једном упаре, мужјак и женка могу да остану у пару цијели живот. У априлу или мају дубоко у шуми, високо на стаблу саграде гнијездо од грања. Црне роде су селице, а презимљавају у централној Африци. Велики број младих остаје у Африци током свог првог лета, али  велики број старијих јединки се сваке године враћа у Европу ради парења.
Главни разлози који угрожавају ову врсту су деградација и фрагментација шума, мијењање водног режима шума и исушивање мочвара и бара, изградња хидроенергетских објеката на малим водотоцима, пропадање шаранских рибњака, криволов и узнемиравање. Такође, озбиљан проблем по врсту представља и употреба пестицида и проширивање пољопривредних површина на уштрб шума и мочварног подручја, а птице неријетко страдају у колизији са вјетроелектранама и електричним водовима. Међународно је заштићена Бонском и Бернском конвенцијом и ЕУ Директивом о птицама.

Смиље (Helichrysum arenarium) је вишегодишња биљка из породице Asteraceae. Има усправну стабљику, вунасто длакаву са много листова. Листови су по ободу цијели и такође вунасто длакави. У доњем дијелу стабљике листови су дугиљасто лоптичасти и имају дршку док су у горњем дијелу стабљике линеарно ланцетасти са заобљеном основом и сједећи. Цвјетови (главице) су златно жуте боје груписане у цвасти гроње.
Ова врста смиља расте на пјесковитим и сухим травнатим стаништима.
Из ове врсте смиља се добија смоласти ароматични екстракт аренарин који се користи у пољопривреди и хортикултури. Аренарин зауставља развој многих микроорганизама и стимулише раст биљака те има велики привредни значај. Такође се користи у фармакологији.
Неке врсте рода Helichrysum традиционално се употребљавају народној медицини. Поред тога, због угодног мириса, смиље се у прошлости користило за освјежавање просторија и ормара. У неким крајевима смиље је опјевано у народним пјесмама.
Због својих префињених особина од неких врста рода Helichrysum данас се производе етерична уља за изузетно широку примјену. За ове потребе смиље се гаји плантажно али и сакупља са његових природних станишта што доводи до угрожавања врста овога рода.
Код нас у природним стаништима у Херцеговини расте Helichrysum italicum, док се Helichrysum arenarium може наћи као декоративна врста у вртовима.
Аутор: мр Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Стручна сарадња: Сара Тодоровић, мастер биолог и Дејан Радошевић, дипломирани еколог, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Иди на врх
X
CIR