Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

25 година Народне скупштине Републике Српске

Назив издања:25 година Народне скупштине Републике Српске
Датум издања:21.10.2016.
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК  ЖИГ

Мотив:зграда Народне скупштине
Каталошки број:707
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 КМ
Тираж:10 000

Народна скупштина Републике Српске је законодавни орган у структури власти Републике Српске. Обављајући нормативне, контролне, регулатoрне и изборне функције из своје надлежности, централна је институција парламентарног уређења Републике Српске.

Народна скупштина почела је са радом 24.октобра 1991. године под називом Скупштина српског народа Босне и Херцеговине. У то вријеме, административно сједиште скупштине било је у Сарајеву. Непосредно након избијања ратног сукоба, сједиште скупштине измјештено је у Пале.

Од 1998. године, административно сједиште Народне скупштине je у Бањалуци, гдје се налази и данас.

Посланици Народне скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

По окончању ратних дејстава,  а након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, Народна скупштина преузима примарну одговорност спровођења нормативне државне реизградње и обнове.

Према савременим парламентарним принципима, састав скупштине чине 83 народна посланика, изабрана на непосредним парламентарним изборима.

Први послијератни избори одржани су 1996. године. До тада, скупштину су чинили посланици који су били изабрани на првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године, као посланици тадашње Скупштине БиХ.  

До 2002. године, народни посланици бирани су на мандат у трајању од двије године. Од 2002. године, посланици се бирају на четворогодишњи мандат.

 

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Аутор: Небојша Ђумић и Божидар Дошеновић

 

Иди на врх
X
CIR