Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европска заштита природе

Назив издања:Европска заштита природе
Датум издања:23.09.2015
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК  ЖИГ

Мотив:мочварна жара
Каталошки број:674
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1.70 КМ
Тираж:15 000

Мотив:жути локвањ
Каталошки број:673
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 КМ
Тираж:15 000

Мочвара Громижељ налази се у близини Велиног села, општина Бијељина, на крајњем сјевероистоку Републике Српске. Подручје се налази у Семберији, која представља алувијалну раван формирану на ушћу ријеке Дрине у Саву. Мочвара је елипсастог облика, дуга 1.650 метара, са највећом ширином од 760 метара. Једина стална водена површина је на локалитету Лакетића вир, чија је највећа дубина око 4 метра. Мочвара Громижељ са околином се одликује израженим флористичким и фаунис-
тичким диверзитетом. Диверзитет флоре се огледа у присуству преко 400 различитих биљних врста, међу којима су присутне угрожене и ријетке врсте.

Водена макрофита, жути локвањ (Nuphar luteum), према европским ауторима (Meusel, 1943) приpада остацима терцијарног периода сјеверне и средње Европе, реликтног је карактера. Nuphar luteum је присутан и у другим барско мочварним подручјима у БиХ као што су Хутово Блато, Бардача и Велика и Мала Тишина код Босанског Шамца. Жути локвањ се иначе налази на прелиминарној Црвеној листи Босне и Херцеговине у категорији рањиве врсте (V) према IUCN категоризацији.

У децембру 2008. године на обали Лакетића вира констатована је бројна популација мочварне жаре (Urticа kioviensis). Ова реликтна врста представља нову, ријетку и угрожену врсту Републике Српске и Босне и Херцеговине. Urticа kioviensis до сада се није налазила на попису флоре наше државе и зато сматрамо да је ово откриће научностручног тима Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске драгоцјено. Иначе, ова врста је евидентирана у Русији, Украјини, Аустрији, Мађарској, Румунији и Србији. Мочварна жара се налази на Црвеној листи Европе као ријетка и угрожена врста у категорији рањиве врсте (V) према IUCN категоризацији.

Аутори: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Стручна сарадња: Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Иди на врх
X
CIR