Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европа – старе играчке

Назив издања:Европа – старе играчке
Датум издања:17.04.2015
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1 и карнет
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:Форум, Нови Сад

ТАБАК  ТАБАК  ЖИГ

Мотив:трактор
Каталошки број:654
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1.70 KM
Тираж:30 000

Мотив:робот
Каталошки број:653
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 KМ
Тираж:30 000

Мотив:робот и трактор
Каталошки број:655
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:7.80 КМ
Тираж:10 000

Прикупљање предмета намијењених игри дјеце започело је набавком предмета за прву сталну поставку Етнографског музеја 1904. године. Том приликом, Никола Зега, први кустос музеја, набавио је четири крпене лутке које су израдила дјеца уз помоћ својих родитеља. До средине 80-тих година 20. вијека прибављено је око 400 предмета. За потребе излагања 1985. године у дневној штампи и у електронским медијима оглашено је да музеј прикупља дјечије играчке, и од тог момента збирка се до данашњих дана утростручила. До тог времена акценат је био искључиво на сеоским играчкама, док се од тада подједнако прикупљају како играчке направљене у руралним срединама, тако и индустријски произведене играчке које користе дјеца настањена у граду и на селу. У збирци су заступљене играчке – модели свакодневних употребних предмета, друштвене игре, предмети намијењени игри у кући и на отвореном простору.
Сачуване су сеоске дрвене сличуге, бијеле женске клизаљке, али и хокејке, ролшуе, ролери, колица за лутку, одјећа за лутке, лутке и намјештај. Колекцију лутака чине крпене лутке, лутке од порцелана, папемашеа и гуме, трансформерси, Барбика и Брац.
Једна од најпознатијих фабрика за израду дјечјих играчака у бившој Југославији је Механотехника из Изоле у Словенији. Дизајнерски тим ове успјешне фабрике опредијелио се за асортиман играчака намијењених превасходно за дјечаке, али и играчкама које су могле да развијају тактилне и интелектуалне способности дјеце.
Живописни трактор је играчка произведена 1957. године и припада серији предмета – минијатура из свакодневног живота.
Роботи од алуминијума су лутке које су доминирале све до краја 50-тих година протеклог вијека. Биле су примјер дизајнерске маштовитости проистекле из научнофантастичних романа, стрипова, али и филмских остварења.

Аутори: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука
Стручна сарадња: Етнографски музеј у Београду – установа културе од националног значаја и Весна Душковић, етнолог, музејски саветник

Иди на врх
X
CIR