Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Спорт

Назив издања:Спорт
Датум издања:12.05.2014
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100 г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК  ЖИГ

Мотив:детаљи из фудбалске игре
Каталошки број:631
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:5.10
Тираж:15 000

 

Фудбал (енгл. football, од ријечи (енгл. foot) — стопало, и (енгл. ball) — лопта) или ногомет је колективни спорт који се игра између двије екипе, састављене од по једанаест играча. Фудбал је тренутно најпопуларнији спорт на свијету. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о „најважнијој споредној ствари на свијету“. Игра се фудбалском лоптом на правоугаоном игралишту с травнатом или вјештачком подлогом. Голови су смјештени један насупрот другом на крају уже стране игралишта. Циљ игре је убацити лопту у противнички гол било којим дијелом тијела осим руком. Једино голман може у ограниченом простору, такозваном шеснаестерцу, играти руком. Побједник утакмице је екипа која на крају утакмице постигне више голова (погодака).
Савремена фудбалска игра развила се у Енглеској послије стварања првог фудбалског савеза 1863. године. Прва правила датирају из исте године, а са мањим промјенама одржала су се и до данас. Највише фудбалско тијело је ФИФА (Fédération Internationale de Football Association). ФИФА организује Свјетско првенство у фудбалу, најпрестижније спортско такмичење уопште.
Овај спорт је заступљен на Олимпијским играма од 1900.године, са изузетком игара у Лос Анђелесу 1932. Прије настанка свјетског првенства у фудбалу, Олимпијске игре су имале статус највећег међународног такмичења у фудбалу.
Данас, фудбал свој статус најпопуларнијег спорта на свијету дугује једноставним правилима и минималној опреми. ФИФА је 2001. објавила да преко 250 милиона људи игра фудбал редовно за неки професионални или аматерски клуб.
Ове године се одржава 20. Свјетско фудбалско првенство за мушкарце које ће се од 12. јуна до 13. јула играти у Бразилу.

Аутори издања: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR