Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европска заштита природе

Назив издања:Европска заштита природе
Датум издања:20.03.2014
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100 г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК   ТАБАК   ЖИГ

Мотив:жута буква
Каталошки број:626
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 БАМ
Тираж:15 000

Мотив:Вилина влас
Каталошки број:625
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1.70 БАМ
Тираж:15 000

Вилина влас

Ова биљка се још у народу зове госпина влас, женска коса, водена папрат и припада старој терцијарној флори. У терцијару је она имала широк ареал захваљујући топлим и влажним еколошким условима, међутим, у току глацијације због снижавања температуре задржала се на медитеранским и субмедитеранским подручјима, а у континенталној клими само уз термоминералне изворе.
„Вилина влас“ је ендемична врста папрати која расте само на изворима термалне воде, једно од њених природних станишта је на изворима топле воде од 34 степена Целзијуса у Вишеградској бањи.
Стабљика „вилине власи“ дуга је двадесетак центиметара, а основа је црне боје у облику женске косе на којој су асиметрично израсли срцолико изрезбарени листови.
Легенда каже да су се на изворима термалне воде у Вишеградској бањи купале виле и ту остављале власи своје црне косе да би „зачарале“ младиће који су уживали кришом гледајући њихову љепоту.

Жута буква

Већ првим погледом на џиновско стабло, посјетилац је одушевљен његовим изгледом, нарочито у току љета када златно-жута боја сјајног лишћа чини потпуни контраст зеленом окружењу. Ово стабло букве са златно-жутим лишћем засигурно представља природну ријеткост, значајну не само за Републику Српску, у којој се налази већ и за цијелу Европу, јер је јединствено по својим изванредним морфолошким, физиолошким и естетским својствима.
Споменик природе “Жута буква” – Fagus moesiaca (K.Maly) Czecz. у општини Котор Варош, стављeна је под заштиту као дендролошки раритет, таксономски посебан варијетет (var. aurea serbica Tošić), нетипични представник своје врсте, велике вриједности за дендролошка и генетичка истраживања и велике комерцијалне вриједности генетског материјала узетог са тог стабла.
Укупна висина стабла је око 15 м, а пречник круне око 20 м. Није утврђена старост стабла, може се претпоставити да му је старост 250 – 300 година.

Аутори: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српска а.д. Бања Лука
Стручна сарадња: др. Југослав Брујић, Шумарски факултет Бањалука и Бранислав Андрић, дипл. туризмолог, Туристичка организација Вишеград

Иди на врх
X
CIR