Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

150 година од рођења Бранислава Нушића

Назив издања:150 година од рођења Бранислава Нушића
Датум издања:20.10.2014
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100 г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:портрет Бранислава Нушића
Каталошки број:646
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 KМ
Тираж:15 000

Бранислав Нушић, рођен је 20. октобра 1864. године у Београду, у цинцарској трговачкој породици, као Алкибијад Нуша. Матурирао је у Београду, у којем је 1884. године и дипломирао на Правном факултету. Као војник, учествовао је у Српско-бугарском рату 1885. године, а по његовом завршетку објавио је у (тада опозиционом) „Дневном листу“ контраверзну поему „Два раба“, у којој је исмијао тадашњу српску монархију. Због те поеме осуђен је на двије године затвора.
Као службеник Министарства иностраних послова Краљевине Србије, Нушић је од 1889. године читаву деценију провео у Јужној Србији и Македонији. Године 1900. именован је за секретара Министарства образовања, а четири године касније постављен је за директора Српског народног позоришта у Новом Саду. Послије само годину дана напустио је ову функцију и вратио се у Београд, у којем је радио као новинар.
По завршетку „Великог рата“ постављен је на функцију управника „Умјетничког одсјека“ Министарства за просвјету новоформиране Краљевине СХС, на којој је био до 1923. године. Потом је постао управник сарајевског Народног позоришта, а 1927. године вратио се у Београд. Редовни члан Српске краљевске академије постао је 10. фебруара 1933. године.
Овај „геније и чаробњак смијеха“ написао је током свог бурног живота педесетак позоришних комада и читав низ прозних дјела. Дружећи се са обичним, али и са људима из власти, одлично је упознао менталитет Срба, па је јунаке својих дјела успјешно „китио“ свим врлинама и манама овог народа.
Захваљујући свом раскошном таленту за писање и способности да препозна срж српског менталитета, Нушић је створио јединствену галерију ликова, које је у својим дјелима приказивао у свим (не)могућим животним ситуацијама. Ова шаролика галерија већ генерацијама засмијава гледаоце и читаоце урнебесних комедија „Народни посланик“, „Сумњиво лице“, „Др“, „Госпођа министарка“, „Ожалошћена породица“, „Покојник“, „Пут око света“…
„Најдуховитији човјек Балкана“ преминуо је у свом родном Београду, 19. јануара 1938. године. Тог дана, фасада београдског Народног позоришта била је увијена у црно платно…


Аутори: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Стручна сарадња: Горан Бараћ, публициста из Бање Луке
Издавач: Поште Српске а. д. – Бања Лука

Иди на врх
X
CIR