Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Невесињска олимпијада

Назив издања:Невесињска олимпијада
Датум издања:29.08.2013
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:блок
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:детаљ из игара
Каталошки број:599
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1.50 KМ
Тираж:15 000

Народ невесињског краја имао је пријеку потребу да се љети, у пољу званом Братачки луг, окупља послије напорних радова након сакупљања љетине. У времену прије Невесињске пушке Братачки луг крај Невесиња постао је право борилиште у традиционалним и витешким дисциплинама.
Невесињска олимпијада је наставак одржавања коњских трка у овом Братачком лугу, традиције дуже од једног вијека која сваке године окупи на десетине хиљада посјетилаца и гаји традицију дужу од модерних олимпијских игара. Борилиште у Невесињском пољу постало је симбол витештва, љубави, пријатељства, чувеног невесињског гостопримства и народног зборовања у жељи чувања од заборава тековина што их преци Невесињцима давно завјетоваше.
ОВОГОДИШЊА 138. по реду Невесињска олимпијада одржаће се од 11. до 18. августа, а спортисти из земље и региона надметаће се у више од 30 дисциплина. Најатрактивнија дисциплина  која носи и највредније новчане награде су коњске трке босанско-брдских, полукрвних и арапских, те пунокрвних коња. Планирана су такмичења у фудбалу, кошарци, рукомету, шаху, атлетским дисциплинама, одбојци на пијеску и спортском риболову.
Манифестацију прати и низ културних и туристичких садржаја као што су ликовни сусрети, сајам прехрамбених производа и ручних радиности, фестивал младих гуслара и олимпијски квиз што ту августовску светковину чини препознатљивом у региону.
Један поред  других су и аматери и професионалци, и млади и стари, а гледаоци сами бирају своје јунаке. Не морају они бити ни најбржи ни најснажнији, али морају посjедовати спортски дух и бар мало јунаштва и витештва.
Аутори: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српска а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR