Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Композитори

Назив издања:Композитори
Датум издања:17.07.2013
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК  ТАБАК  ЖИГ

Мотив:Ричард Вагнер
Каталошки број:595
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,50 KМ
Тираж:20 000

Мотив:Ђузепе Верди
Каталошки број:594
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,50 KМ
Тираж:20 000

Рихард Wагнер је рођен у Леипзигу 22. маја 1813. као девето дијете полицијског чиновника, који је преминуо од тифуса шест мјесеци након Рихардовог рођења. Познати је њемачки композитор, диригент, есејиста, реформатор опере, те велики музички теоретичар. Вагнер је личност од пресудног значаја за историју музике. Као један од највећих стваралаца на подручју опере, у својим дјелима је поставио основу озбиљне музике 20. вијека, нарочито у „Тристану и Изолди“. Истиче се по употреби лајтмотива. У својим есејима је теоријски поставио основу „свеукупне умјетности“, теорије по којој је музичка драма најсавршенији облик умјетничког израза. У Цириху настају његова главна дјела: Die Kunst und die Revolution (1849), Das Kunstwerk der Zukunft (1850), Oper und Drama (1851) i Eine Mitteilung an meine Freunste (1852).
Преминуо је 1883. године у Венецији. Његова опера, списи, политика, вјеровања и необичан стил живота учинили су га за живота контроверзном фигуром. И даље се расправља о мјери у којој су Wагнерова стајалишта могла утјецати на развој нацистичке мисли.
Ђузепе Верди рођен 10. октобра 1813. у селу крај Парме. Највећи је композитор зрелог италијанског белканта (bel canto). Већ у својој једанаестој години је постао оргуљаш у локалној цркви.
Своју музичку дјелатност почео је као пијанист, композитор и диригент мјесног Филхармонијског друштва у Бусету. Студирао је у Милану. Надовезује се на Россинија, Донизеттија и Беллинија, али очитује стваралачку индивидуалност. Међународну репутацију стекао је опером “Набуко”. Настојао је ускладити традиционалну талијански “музичку оперу” с драмским текстом те придаје све већу важност литерарној вриједности либрета. Врхунац достиже операма “Риголето”, “Трубадур” и “Травиата”. Свој други врхунац достигао је 1871. опером “Аида”. Верди је умро у Милану у којем је дуго година живио и радио.
Аутори: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић

Издавач: Поште Српска а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR