Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Европска заштита природе – водоземци

Назив издања:Европска заштита природе – водоземци
Датум издања:12.09.2013
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+2
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:шумска жаба
Каталошки број:601
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:1,50 KМ
Тираж:20 000

Мотив:шарени даждевњак
Каталошки број:602
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 KМ
Тираж:20 000

Водоземци или амфибије чине врсту слатководних и копнених кичмењака. Њихово научно име је изведено од грчког “amphi bios” (двоструки живот). То име се заснива на чињеници да већина водоземаца стадиј ларве проживљавају у води, а након метаморфозе могу живјети на копну, али остају цијели живот у близини воде.
Шарени даждевњак (lat. Salamandra salamandra) је најпознатији представник даждевњака, који насељава западни, централни и јужни дио Европе, све до Мале Азије и Сирије. Шарени даждевњак је црне боје са жутим мрљама различитих димензија и облика. Тијело је вретенасто, реп је мало краћи од трупа. Прелаз из главе у врат је слабо уочљив. Екстремитети су слабо развијени, па се крећу лагано и тромо потискујући ногама тијело. На површини глатке и сјајне коже уочавају се многобројне жлијезде које луче отровне материје. Шарени даждевњаци нарасту до 20, рјеђе 25 цм.
Дању вријеме проводе скривени на влажним мјестима, као што је маховина, лишће, коријење, камење и сл. Предвече, у току ноћи или рано ујутро напуштају своја скровишта у потрази за храном. Паре се у прољеће или љето. Ритуал парења се врши на копну или у плиткој води.
Шумска жаба (lat. Rana dalmatina) има витак изглед, удови су дугачки, а њушка је шпицаста. Због дугих ногу ова врста може да скаче до 2 метра у дужину. Мужјаци су обично дугачки до 6,5 сантиметара, док женке могу да порасту до 8. Боја леђа ове жабе је свијетло браон, црвенкаста браон, или сивкаста браон боја без видљивих контраста. На слјепоочницама су присутни тамнобраон троуглови. Шумске жабе су бијеле по стомаку.
Шумска жаба најрадије живи у мјешовитим шумама, гдје има доста свјетла и воде. У одређеним ситуацијама подноси и мањак воде.
Ова жаба је распрострањена у Француској, јужној Немачкој, Чешкој, Аустрији, Мађарској и на Балкану.
Аутори: Небојша Ђумић и Божидар ДошеновићИздавач: ПОШТЕ СРПСКЕ а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR