Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

70 година Гласа

Назив издања:70 година Гласа
Датум издања:30.07.2013
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК    ЖИГ

Мотив:новински чланак
Каталошки број:598
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 БАМ
Тираж:5000

Прије тачно 70 година, 31. јула 1943. године у у Жупици код Прекаје, надомак херојског Дрвара из штампе је изашао први број “Гласа”.
Прву редакцију листа који је данас, седам деценија касније први, најстарији и најтиражнији дневни лист Републике Српске, чинили су Скендер Куленовић, Илија Дошен, Ђуро Пуцар, Рада Врањешевић, Вилко Винтерхалтер, Осман Карабеговић и Бошко Шиљеговић.
У посљедих седам деценија, „Глас“ је изашао на стотинама хиљада страна, а није штампан само један број „Гласа“ и то за вријеме посљедњег рата. Тада у штампарији није било ни грама рото – папира.
Међу онима који су исписивали странице овог листа била су многа чувена имена: Бранко Ћопић, Владо Дијак, Јарослав Колешка, Никола Папић, Хасан Кикић, Исмет Мујезиновић, Војо Димитријевић, Милан Гаврић ….

Ратна редакција селила се из једног мјеста у друго на територије ослобођене од фашизма.У Жупици је изашло 25 бројева, а потом се редакција сели у Горњи Рибник. У Саници излази један број, а у јесен 1944. године лист се сели у Јајце. Одмах по ослобођењу Бањалуке, 1945. године, у њу долази и “Глас” и ту је остао до данас.
„Глас“ остварује свој дугогодишњи сан 8. фебруара 1983. године. Од тог дана почиње да излази сваког дана (осим недјеље).
У својој историји “Глас” је доживио неколико промјена имена „Бањалучке новине“, „Крајишки лист“, „Глас српски“, „Глас Српске“, а излазио је и у ратовима, у тешким временима, а када је Бањалуку погодио катастрофални земљотрес 27. октобра 1969. године изашао је први ванредни број листа.
Рат почетком 1990-их година прошлог вијека ставља „Глас“ пред нове изазове. Лист добија назив „Глас српски“ и постаје вјеродостојан хроничар и свједок ратних збивања.
Од 15. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине РС излази као дневни лист Републике Српске, а под именом „Глас Српске” лист излази од 5. маја 2003. године.
“Глас Српске” приватизован је 2008. године, а већински власник постала је компанија “Независне новине”.
Данас је „Глас” велики колектив и најугледнији и најтиражнији дневни лист са сједиштем у Републици Српској.
Аутори: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српска а.д. Бања Лука

Иди на врх
X
CIR