Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

140 година Бањалучке пиваре

Назив издања:140 година Бањалучке пиваре
Датум издања:06.03.2013
Аутор:Ђумић/Дошеновић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп 100г
Штампарија:ФОРУМ Нови Сад

ТАБАК   ЖИГ

Мотив:кригле пива
Каталошки број:590
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90 КМ
Тираж:15 000

Бањалучка пивара је основана 1873. год. Оснивачи пиваре су редовници самостана Марија Звијезда из реда Траписта. Манастир се налази у близини пиваре. Траписти припадају редовничком реду који живи по правилима светог Бенедикта. Ови редовници су припадали реду траписта познатих у свијету по старој манастирској традицији припремања доброг пива, чији су се рецепти кроз вијекове строго чували.
Траписти у Бањалуку долазе половином 19. вијека, купују земљу у Делибашином селу, оснивају самостан и почињу са својим радом. Оснивач самостана и покретач свих активности, а самим тим и оснивач бањалучке пиваре је редовник Франц Пфанер.
Међу првим пословима покрећу производњу пива. Прва производња која је била пробна, кренула је 1873.године, што се узима и за датум оснивања Бањалучке пиваре.
У то вријеме почињу са производњом сира,  производњом макарона, сукна, граде прву хидроцентралу, граде мост преко ријеке Врбас, те у свим тим пословима запошљавају локално становништво. Пивара у почетку покушава сама да производи хмељ, међутим резултати нису били задовољавајући.
Послије Другог свјетског рата, пивара је национализована и прелази у власниство државе. Од свих послова којим су се бавили Траписти до данас је остала једино производња пива.
Бањалучка пивара је од једне мале пиваре која је у почетку служила само за потребе самостана израсла у једну велику и модерну пивару чији је капацитет производње довољан за снабдијевање цијелог БиХ тржишта.
Пивара се данас труди да буде укорак са свјетским произвођачима пива квалитетом, али и изгледом амбалаже. За производњу се користе најбоље сировине, тј. њемачки хмељ и слад и кристално чиста вода из Бањалуке.  Нектар пиво није само препознатљиво у БиХ, него и ван граница наше земље. Потрошачи га конзумирају у САД, Канади, Великој Британији, Аустрији, Шведској, Хрватској и Србији.

Графичко рјешење марака: Небојша Ђумић и Божидар Дошеновић
Издавач: Поште Српске а.д. Бањалука

 

Иди на врх
X
CIR