Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

50 година постојања БК Славија

Назив издања:50 година постојања БК Славија
Датум издања:15.09.2012
Аутор:Небојша Ђумић
Врста издања:пригодно
Техника штампања:вишебојни офсет
Шалтерски табак:8+1
Папир:муфлеп
Штампарија:Форум Нови Сад

ТАБАК   ЖИГ

Мотив:боксерске рукавице
Каталошки број:575
Зупчање:13 3/4
Номинална вриједност:0.90
Тираж:15 000

 

Боксерски клуб Славија је основан 1961. године. Први предсједник клуба је био Гојко Крстановић.

Након што је почела са радом и формирала тим, Славија је први званични меч имала 1962. године против Слободе из Тузле. Била је то и прва побједа бањалучког тима. Најпознатији боксери који су тада наступали су Драган Батар (данас почасни предсједник БК Славије), Мирослав Поповић и Мијо Андрић.

Кроз Славију су продефиловали бројни квалитетни боксери. Најистакнутија имена су Маријан Бенеш (професионални и аматерски шампион Европе) и Антон Јосиповић (освајач олимпијског злата 1984. у Лос Анђелесу). Ипак, нису они једини који су вриједни помена. Многи од њих су били државни шампиони, прваци Балкана, Медитерана.

Такође, много познатих тренера је водило бањалучку Славију. Вриједни спомена су сви али издвојићемо неке: Стеван Енгелберх Писта, Предраг Крстић, затим Томо Паланкин, Желимир Кошпић, Мирко Јокић, Мирко Савковић….

Златом су се окитили Абедин Лика, Шандор Кришто и Нермин Шабановић. Сребра су припала Златану Радуљу и Милојку Пивљанину, а бронзана медаља Божидару Пејаковићу.

У такмичењима Републике Српске редовно су освајана прва мјеста, а дата је прилика младима да искажу своју шансу. Надмашена су очекивања. Клуб је имао доста полетараца, а покренута је и секција женског бокса. За сваку похвалу тадашњим радницима БК Славија.

Формирањем Премијер лиге БиХ Славија је наставила доминацију и задржала мјесто најтрофејнијег боксерског клуба у нашој земљи.

Аутор марке: Небојша Ђумић.

Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука

Стручна сарадња: БК Славија Бања Лука

Иди на врх
X
CIR