Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодне поштанске марке Културно насљеђе

Поште Српске су данас пустиле у продају пригодно филателистичко издање посвећено Културном насљеђу – „Липицанер“ и „Косидба на Балкани“.

Intangible cultural heritage is practice, presentation, expression, as well as combined knowledge and necessary skills, which communities, groups and in some cases, individuals recognize as part of their cultural heritage.
Преношено с генерације на генерацију, константно обнављана у друштвеним заједницама и групама, као реакција на околину, као интеракција с природом и историјским условима постојања, нематеријално културно насљеђе изазива осјећај идентитета и континуитета. Овом поштанском марком представљамо Липицанску расу коња and традиционалну косидбу на Балкани.

 Спој културе и пољопривреде представља Липицансака раса коња. Раса је резултат  дуготрајне и системске селекције у правцу племенитости и грациозности и настала је 1580. године у Липици у Словенији, тадашњој Аустроугарској. Данас се у Републици Српској  узгојем липицанске расе коња поред ергеле “Вучијак” баве и регистровани узгајивачи, коњички клубови и једна приватна ергела који су заједно окупљени у недавно основано Удружење узгајивача Липицанца.  Када су у питању државне ергеле на којима се узгајају липицанци, оне данас постоје у: Аустрији (Пибер), Мађарској (Сзилвасварад), Словенији (Липица), Словачкој (Топољчјанки), Италији (Монтеротондо), Румунији (Фагараш), Хрватској (Липик и Ђаково), Босни и Херцеговини (Вучијак) и Србији (Карађорђево). Заједно са овим Ергелама узгајивачи из Републике Српске су ушли у процес номинације за улазак на листу Нематеријалне културне баштине УНЕСKО у вези са традицијом узгоја овог коња.

Од 1992. године одржава се такмичење у традиционалном сеоском послу кошење траве у мјесту Балкана код Мркоњић Града. Кошење траве је један од најзначајнијих пољских послова за који су везани и многи обичаји. Косидба на Балкани је значајна утолико и што је Мркоњић Град један од значајнијих ковачких центара гдје се ручно израђује позната коса „Варцарка“,  која је добила назив по Варцар Вакуфу, некадашњем називу Мркоњић Града, у којем се ове бритке косе израђују неколико вијекова уназад. Циљ такмичења јесте очување обичаја и једна је од атрактивнијих манифестација ове врсте на просторима бивше Југославије.

Марке су издате у тиражу од 15.000 комада и 300 ФДЦ-ова, номиналне вриједности 0,90 и 1,80 КМ, аутор издања је Тања Курузовић.

Издања поштанских марака можете погледати и купити путем: www.efilatelija.ba

Scroll to top
X
ENG