Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Издата поштанска марка “Књижевност – Достојевски”

У издању Пошта Српске данас је у продају пуштена пригодна поштанска марака “Књижевност – Достојевски”, поводом 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског.
Фјодор Михајлович Достојевски је био руски писац украјинског поријекла. Као романописац, новелист и публицист сврстава се у ред најзначајнијих писаца у историји. Рођен је 11. новембра 1821. године у Москви, а умро је 09. фебруара 1881. године у Санкт Петерсбургу.
У периоду младости, због отвореног противљења руском царском режиму, осуђен је на смрт, али прије самог чина погубљења је помилован, па је осуђен на робију у Сибиру. Током овог тешког периода у животу мијењао је политичке ставове од либерализма према конзерватизму.
Његов значај нарочито се огледа у модернизму, а његово име стоји на самом врху међу најврснијим писцима као што су Шекспир и Сервантес. Сматра се утемељивачем психолошког романа и претечом егзистенцијализма.
Пригодно издање поштанских марака “Књижевност – Достојевски” издато је у тиражу од 15.000,00 комада, номиналне вриједности 1,95 КМ са пригодном ковертом. Аутор овог издања је Божидар Дошеновић, дизајнер у Поштама Српске.
 
Више о овом издању погледајте на нашој страници https://www.efilatelija.ba/efilresp/
Scroll to top
X
ENG