Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Упозорењe на online преваре

Обавјештавамо вас да је посљедње вријеме забиљежено више облика online превара у БиХ, употребом имена и логотипа поштанског оператера или оператера Брзе поште, као и услуга које ти оператери пружају, посебно кроз поруке путем е-mail-ова, СМС-а  и  апликација за размјену порука (као што су Viber and Whatsapp). Слањем обмањујућих е-mail и СМС порука или путем телефонских позива, преваранти се представљају као поштански оператери како добили информације које би могли искористити ради стицања материјалне добити, обично у вези са вашим личним подацима и бројевима банковних картица.

Како би се заштитили од оваквих и сличних злоупотреба потребно је да обратите пажњу на линк на web страници на којој се од вас тражи давање личних података. Нападачи се обично труде да линк буде што сличнији оригиналној интернет страници поштанског оператера, па тако, на примјер, умјесто postesrpske.com, могу користити posta-srpske.com, srpskeposte.com, postesrpske.ba или било коју другу комбинацију која на први поглед личи на прави домен Пошта Српске. Требали би бити посебно опрезни приликом примања порука и требали би пажљиво провјерити њихов извор.  Ако примјетите да је порука написана на лошем српском језику, да су помијешана два писма (латинично и ћирилично) или два језика (енглески и српски), постоји велика вјероватноћа да се ради о покушају преваре. У оваквим ситуацијама ваша пажња је кључна у заштити ваших личних података и финансијске сигурности.

Битно је напоменути да Поште Српске никада не комуницирају са својим корисницима путем е-mail порука, нити траже од њих online плаћање за реализацију било које врсте поштанских услуга (доставе пошиљки).

Уколико примите сумњиву е-mail, СМС или поруке на апликацијама попут Viber-а, Whatsapp-а и слично, важно је препознати и предузети одређене кораке како бисте се заштитили од превара.

С обзиром на све учесталије облике оnline превара како у БиХ тако и у нашем блиском окружењу у посљедње вријеме, Поште Српске су предузеле појачане мјере заштите како би смањиле ризике за кориснике својих услуга.

Уколико добијете сумњив е-mail, СМС или поруку на апликацијама за четовање које тврде да долазе од Поште Српске или откријете web локацију са ознакама Поште Српске која вам дјелује сумњиво, молимо вас да то пријавите на: kontakt@postesrpske.com.

Више о овој теми можете  прочитати овдје.

 

Scroll to top
X
ENG