Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Свечана додјела награда поводом 51. Међународног такмичења у писању писама

У четвртак, 13.10.2022. године, у хотелу Мепас у Мостару одржана је свечана додјела награда за најбоље радове у склопу 51. Међународног такмичења за најљепше писмо младих БиХ 2022, које Поште Српске традиционално организују заједно са Хрватском поштом Мостар и БХ поштом.

Међународно такмичење за најљепше писмо младих БиХ је дио такмичења Свјетске поштанске уније којим се млади људи широм свијета подстичу на писање писама и усвајање основних елемената које једно писмо мора да садржи, а дјеца из Босне и Херцеговине на овом такмичењу учествују још од 2003. године.

Стручном жирију који чине Бранислав Јанковић из Бање Луке, Драган Маријановић из Мостара и Хаџем Хајдаревић из Сарајева, ни ове године није било једноставно оцијенити и одабрати најбоља писма, јер је на адресе поштанских оператера стигло чак 340 писама!

Тема овогодишњег такмичења у писању писама била је „Напиши писмо утицајној особи и објасни како се борити против климатске кризе“, а писмо ученице Најде Милишић из О.Ш. „Мехмед Ханџић“ (Илиџа) проглашено је најбољим, па је уједно БиХ представљало на међународном такмичењу. Најда је своје писмо написала кроз вапај дрвета с молбом да се људи почну боље односити према природи, а посебно према шумама које су главни извор живота за све људе на Земљи.

 Награду првопласираној ученици Најди Милишић уручио је предсједник Управе Хрватске поште Мостар Мате Рупчић који је приликом отварања свечаности поздравио присутне госте, ученике и наставнике који су пристигли из цијеле Босне и Херцеговине. Побједница је награђена са 300 КМ, мобилним телефоном и пригодним поклонима. Новчаном наградом од 100 КМ и пригодним поклонима награђена је и њезина наставница Сенада Зејниловић – Балијагић.

 Друго мјесто припало је Ивани Блануши, ученици О.Ш. „Петар Кочић“ из Приједора, која је награђена са 200 КМ, мобилним телефоном и пригодним поклонима, а њезина наставница Катарина Вујановић новчаном наградом од 100 КМ и пригодним поклонима. Ученици Ивани награду је испред Пошта Српске уручила Сњежана Мартић – Извршни директор за правне, опште послове, људске ресурсе и инвестиције.

 Треће мјесто и новчану награду од 100 КМ, мобител и пригодне поклоне освојила је Ана Видовић, ученица О.Ш. „Брестовско“ из Брестовског. Њезина наставница матерњег језика Миленка Скопљак такође је награђена новчаном наградом од 100 КМ и поклонима.

За најкреативније радове ове године додијељене су награде Сајри Бешо и Тарику Хаџовићу из Центра за слијепу и слабовидну дјецу и омладину из Сарајева, те Богдану Мићићу из О.Ш. „Никола Тесла“ из Пилице, Зворник.

Организатори такмичења, чији је домаћин ове године била Хрватска пошта Мостар, наградили су смарт пријеносним батеријама и пригодним поклонима још седам ученика, а то су: Ријад Дедић, ученик О.Ш. „Алија Наметак“ (Зеница), Луција Прлић из О.Ш. „Фра Стипан Врљић“ (Совићи), Есма Шкуљ, О.Ш. „Ћамил Сијарић (Сарајево), Лана Лејић, О.Ш. „Свети Сава“ (Модрича), Ивона Каурин, О.Ш. „Свети Сава“ (Источно Сарајево), Теодора Пешевић, О.Ш. „Десанка Максимовић“ (Приједор), Хана Страњак, О.Ш. „Мустафа Ејубовић – Шејх Јујо“ (Мостар).

Најљепше писмо на свијету на тему „Напиши писмо утицајној особи и објасни како се борити против климатске кризе“ написала је ученица Есра из Турске. Допирући до умова широм свијета, она је написала: „Мој учитељ ме је замолио да напишем писмо утицајној особи, како бих скренула пажњу на климатску кризу. Мислим да су мајке најутицајније особе на свијету. Мајка обликује свијет, одгаја генерације, мијења друштва.„

Забавни дио програма манифестације у Мостару својим наступима обогатили су ученици Музичке школе Љубушки, као и ученици Колеџа уједињеног свијета и чланови Мостарског театра младих.

Међународно такмичење у писању писама одржава се сваке године. Свјетски поштански савез одреди тему, а дјеца широм свијета шаљу писма поштанским оператерима у својим земљама. На овај начин и заједничком сарадњом са преостала два јавна поштанска оператера БиХ, подстичемо писменост и креативности младих, као и упознавање са поштанским услугама.

Ваше Поште Српске 

Scroll to top
X
ENG