Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Пригодна поштанска марка – “Сликарство”

 
У издању Пошта Српске, данас је у продају пуштена пригодна поштанска марка “Сликарство”, са 3 мотива. Овим пригодним филателистичким издањем, представљени су сликари Миодраг Мића Поповић, Надежда Петровић и Милан Коњовић.
 
Сликарство је умјетност која наноси боје на различите површине, изражава мисли, осјећаје или једноставно ствара љепоту. Сликар користи комбинацију, цртежа, композиције, свjетла и боје да искаже концепте или опише свијет око себе.
 

Надежда Петровић најзначајнија је српска сликарка. Била је и добротворка, жустра говорница, новинарка, фоторепортерка, болничарка и хероина Првог свјетског рата, која је као болничарка страдала од тифуса. Вјеровала је у значајну улогу умјетности у еманципацији најширих слојева становништва. Она је увела српско сликарство у токове савремене европске умјетности. Дјело Надежде Петровић зрачи јаком експресијом, снагом и храброшћу ове јединствене жене – сликарке са Балкана.

 

Миодраг-Мића Поповић сликар, ликовни критичар, писац, филмски режисер, сценограф… ипак, себе је сматрао искључиво сликарем, а све остало у функцији своје сликарске вокације. Мића Поповић је прошао кроз неколико сликарских фаза од којих су најпознатије „енформел“ и „сликарство призора“. Централно мјесто укупног сликарског опуса Миће Поповића, гледано ретроспективно, у свим фазама, било је судбинско осјећање трагичности постојања — колико индивидуалног, толико и колективног.
 
Милан Коњовић, истакнути сликар, свој умјетнички пут започиње тзв. „раном фазом”, за вријеме школовања по средњој Европи. Одласком у Париз, боја постаје битан елемент сликарства, те настају прва ремек дјела у „плавој фази”, која повратком у домовину смјењује страствена „црвена фаза” на сликама предјела и људи Војводине и Дубровника. Рат и заробљеништво стишавају колорит „сиве фазе”, а 1953. долази до прекретнице, слободнијег односа према предмету и доминације чисте, интензивне боје на дјелима „колористичке фазе”, сликарске оријентације која кулминира у „асоцијативној фази”, најзрелијем периоду уметниковог стваралаштва. „Византијска фаза”, настала у позним Коњовићевим годинама, инспирисана византијским иконама и фрескама, затвара круг умјетничког пута.
 
Аутор издања је Божидар Дошеновић, графички дизајнер Пошта Српске.
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука.
 
 
Scroll to top
X
ENG