Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Поште Српске и ЦББиХ обиљежиле јубилеј конвертибилне марке

Поште Српске а.д. Бања Лука и Централна банка Босне и Херцеговине су 6.12.2023. године промовисали пригодну поштанску марку коју су Поште Српске издале поводом 25 година постојања конвертибилне марке као званичне валуте Босне и Херцеговине.

Промоција је одржана у згради Главне банке Републике Српске Централне банке Босне и Херцеговине Бања Лука, у присуству представника Централне банке Босне и Херцеговине и Пошта Српске. 

Марка је штампана у тиражу од 10.000 серија с номиналном вриједношћу од 1,10 КМ. Аутор овог филателистичког издања је графички дизајнер Пошта Српске Небојша Ђумић. Поште Српске су издале и ФДЦ коверат у тиражу од 300 примјерака у вриједности од 5,30 КМ. На овај начин су Поште Српске, чија су филателистичка издања великим дијелом посвећена обиљежавању значајних датума и јубилеја у Босни и Херцеговини, дале свој допринос у обиљежавању 25 година од увођења конвертибилне марке као јединствене новчане валуте наше државе.

Директор Главне банке Републике Српске ЦББиХ Зоран Бабић исказао је захвалност предузећу Поште Српске а.д. Бања Лука зато што је препознало овај тренутак и на себи својствен начин, издавањем поштанске марке, допринијело промоцији конвертибилне марке.

“Испољеном креативношћу дизајнера поштанске марке, новчанице конвертибилне марке представљене су на интересантан начин, те ће као таква, поштанска марка бити посебно занимљива филателистима”, казао је директор Бабић.

Извршни директор за ИКТ развој, продају и маркетинг Пошта Српске Зоран Протић изразио је задовољство што се овим чином трајно сачувао дио насљеђа којим се приказују вриједности БиХ.

Поштанска марка је, према ријечима Протића, један од централних симбола саме поште, и данас се подједнако користи као средство за плаћање поштанских услуга, али и као најбољи вид промоције наше земље, јер путем поштанске марке људе широм свијета упознајемо са културним, спортским и историјским дешавањима код нас.

Дизајнер поштанске марке Небојша Ђумић рекао је данас окупљеним званицама и новинарима да је желио да на другачији начин све уобличи, те да причу занимљиво представи на принципу “како уловити новац”.

Овом приликом извршни директор Пошта Српске Зоран Протић уручио је директору Главне банке Републике Српске ЦББиХ Зорану Бабићу прве примјерке поштанске марке „25 година постојања конвертибилне марке“.

Scroll to top
X
ENG