Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

Поштанска марка „Наука“

Данас, 7. септембра 2022. године, Поште Српске су издале поштанску марку „Наука“.
Овим ванредним издањем марке, представили смо научнике Александера Бела и Томаса Едисона, који су својим открићима обиљежили проналазачку еру и заувијек измијенили будућност науке и технологије.

Александер Грахам Бел је био научник, проналазач и оснивач телефонске компаније Бел.
Бавио се истраживањем механике говора па је 1872. године у Бостону основао школу за глухонијеме.
Бел је био заокупљен глувоћом своје мајке, и то га је навело да студира акустику и да развије технику говора – јасним, модулисаним тоновима директно у чело своје мајке.
Отац га је научио не само да пише видљиви говор, већ и да препозна било који симбол и пратећи звук.
Предајући вокалну физиологију на Универзитету у Бостону, конструисао је вјештачко ухо које региструје тонове на засјенченој стакленој плочи.
Изумио је електрични телефон 1876. Овај проналазак је више пута усавршаван, а употребљава се од 1877. године.
Конструисао је и фотофон, који дјелује на принципу претварања промјена интензитета свјетлости у звук.
Предложио је коришћење воска за фонографске плоче и пронашао електрични поступак за откривање металних предмета у људском тијелу.
Он је несумњиво један од великана науке чије име ће се спомињати и памтити и након више хиљада година.

Томас Алва Едисон, био је физичар и плодан проналазач који није стекао скоро никакво формално образовање, пошто је био избачен из школе као заостао, те га је у кућним условима подучавала његова мајка.
Са 14 година већ је био предузимач. Уредио је лабораторију у напуштеном вагону, као и штампарију за своје новине, које је највећим дијелом писао сам.
Са шеснаест година је постао телеграфиста и започео каријеру проналазача. Изумио је и патентирао електрични апарат за биљежење гласова на изборима, а касније и „тикер“ с папирном траком, који се користио за слање цијена с берзе широм земље.
У његове запаженије проналаске спадају микрофон с угљениковим гранулама, за побољшање Беловог телефона, фонограф и електрична сијалица.
Током рада на сијалици открио је и „Едисонов ефекат“, чињеницу да електрична струја тече од загријаног влакна ка оближњој електроди, али не и у обрнутом смјеру.
Едисонов утицај на живот 20-ог вијека био је од огромног значаја. Он је био један од првих изумитеља који је примијенио принципе масовне продукције и сматра се да је он креирао прву индустријску истраживачку лабораторију.
 
Марке су издате у тиражу од 15.000 комада, номиналне вриједности 1,95 КМ, уз 300 пригодних коверата.
 
Аутор пригодне поштанске марке „Наука“ је Небојша Ђумић.
Scroll to top
X
ENG