Web portal Pošta Srpske

Preduzeće za Poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka

75 years of amateur film

Title::75 years of amateur film
Date of Issue:26.10.2012
Author:Dosenovic/Djumic
Type edition:commemorative
Printing techniques:multicolour offset
Sheet:block
Paper:muflep 100g
Printing House:Forum, Novi Sad

SHEET   CANCELLATION

Motive:детаљи из филмова
Catalogue no.:578
Perforation:13 3/4
Face value:2.30
Quantity:15 000

Непрофесионални или аматерски филм представља специфичну врсту седме умјетности, у оквиру које покретне слике настају под „диригентском палицом“ кино-ентузијаста који немају формално филмско образовање и који своје сценаристичке идеје преносе на целулоидну траку самостално или као чланови организованих кино-клубова.
За разлику од професионалног филма, који тек посљедњих десет година доживљава одређену експанзију, аматерске покретне слике у Бањој Луци имају традицију дугу пуних седам и по деценија. Почев од „Градова и предјела Врбаске бановине“, родоначелника непрофесионалног филма на подручју Бање Луке, који су (сада већ далеке) 1937. године снимили Спиридон Шпиро Боцарић и Карло Дери, па до данашњих дана, кроз историју аматерске кинематографије у највећем граду Републике Српске продефиловало је тридесетак аутора, који су иза себе оставили заједнички легат од чак 162 играна, документарна и експериментална остварења, снимљена на филмским форматима 16 мм, 2×8 мм и супер 8 мм.
Већ поменути Боцарић и Дери, затим Александар Бојко, Исмет Ибришагић, Љубинко Бато Смољановић, Миљко Шиндић, Јован Бабић, Славко Подгорелец, Велимир Бојко, Слободан Станишић и Каменко Муратагић, те Дарко Алексић, Ратко Кларић, Един Тахировић, Адем Кобашлић, Самир Хамзабеговић и остали снимили су својим малим камерама филмске записе огромне историјске вриједности, али и антологијска остварења у жанру документарног и играног филма, којих се не би постидјеле ни њихове колеге-професионалци.
Тричетвртвјековно трајање киноаматеризма у Бањој Луци треба да служи на част и понос “крајишке љепотице“, али је овај вид филмског стваралаштва и даље потпуно непознат овдашњој јавности. Остварења бањолучких киноаматера заслужују велику пажњу, јер неколико хиљада метара целулоидне траке, колико су снимили ти заљубљеници у уски филм, представља непроцјењиво културно благо и значајан – али, нажалост, заборављен – дио историје седме умјетности у овом граду.

Аутори марке и графичка обрада: Небојша Ђумић и Божидар Дошеновић
Cooperation: Goran Barac, publicist from Banjaluka
Publisher: Poste Srpske ad Banjaluka

Scroll to top
X
ENG