Lat > POŠTA > O pošti > Pošta danas

Pošta danas

Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banjaluka, osnovano je 10. decembra 1996. godine, nakon razdvajanja nekada zajedničkog PTT sistema Republike Srpske na dva preduzeća – JODP «Pošte Srpske» i JODP «Telekom Srpske».

«Pošte Srpske» danas, u svom sastavu imaju 226 jedinica poštanske mreže,  419 šaltera trenutno u funkciji i 341 poštanski kovčežić. Naše Preduzeće, jedinstveno je u Republici Srpskoj jer je poštanski sistem, na cijeloj teritoriji RS, pokriven dostavom poštanskih pošiljaka. Više od četvrtine svih pošta je automatizovano i sve uplate izvršene u njima tokom dana već sutradan se nalaze u bazi podataka glavnog servera «Pošta Srpske», koji je smješten u Računskom centru u Banjaluci.

Svaka pošta u sastavu Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banjaluka, u prosjeku pokriva 111.04 kvadratna kilometra teritorije i opslužuje 2.171 domaćinstvo, gdje živi 6.727 stanovnika. Gledajući na cjelokupnu teritoriju, svaki poštonoša, svojim radom opslužuje 2.325 stanovnika Republike Srpske.

U «Poštama Srpske» zaposleno je 2288 radnika, kroz čije ruke godišnje prođe oko 13 miliona pisama i paketa i oko šest miliona raznoraznih novčanih uputnica. Naše Preduzeće raspolaže sa 67 vozila za prevoz poštanskih pošiljaka, koja godišnje pređu preko 2,3 miliona kilometara. U Poštama Srpske naročito se ponosimo D+1 načinom prenosa pošiljaka na području Republike Srpske, odnosno svaka pošiljka predata danas u pošti u Novom Gradu, već sljedećeg dana dospijeva na uručenje u poštu u Trebinju!
Informacioni system našeg Preduzeća najmoderniji je u Republici Srpskoj. Zasnovan je na «data warehouse» konceptu, odnosno konceptu brzog izdvajanja strateških informacija iz ogromne baze podataka. Ovaj informacioni sistem i pripadajuća mreža SPnet projektovani su tako da u potpunosti zadovolje potrebe «Pošta Srpske», ali smo ostavili i mogućnost da naše resurse koriste svi zainteresovani privredni subjekti u Srpskoj.
Od 7. maja 2002. godine «Pošte Srpske» prisutne su i na polju Internet -provajdinga kao samostalni provajder čiji je naziv ISP SPINTER.NET.

Trenutno raspolažemo sa 330 ulaznih linija, od toga 60 je u Banjaluci, a po 30 u ostalim čvorištima.

U Spinterovoj širokoj ponudi usluga lako ćete pronaći profesionalno rješenje za Vaše prisustvo na Internetu. Naši serveri smješteni su u savremenom data centru, opremljenom simetričnim 50 Mbps uplinkom, video nadzorom, protivpožarnom zaštitom, rezervnim napajanjem, a na raspolaganju Vam stoji vrhunski web kontrolni panel i Spinterova tehnička podrška.

 
Copyright © 2011 POŠTE SRPSKE
Besplatan info telefon: 0800-50-50-8
Pređi na glavni sadržaj Post site root > Lat Pomoć (novi prozor) O pošti
Lat > POŠTA > O pošti  
Slika naslovne trake stranice Web Part modula
posta_danas