Lat > Filatelija > O filateliji

O filateliji

FILATELIJA - (filos - prijatelj, atelia - oslobođeno plaćanja) je naziv za ljubav prema poštanskim markama, njihovo sakupljanje i proučavanje, također sakupljanje omotnica, žigova i drugog poštanskog materijala.

Kako bi ušli u čarobni  svijet filatelije najprije je neophodno usvojiti neka postojeća pravila, osnovne pojmove i  načine koja su bitna za sakupljanje poštanskih maraka i stvaranja kvalitetne zbirke.
Svaka marka ima svoju materijalnu, istorijsku ili sentimentalnu vrijednost. Zbog toga ni jedna marka nije bezvrijedna, te jednaku vrijednost imaju nekorištene marke, kao i  one sa pečatom.
Ono na šta se posebno treba obratiti pažnja je kakvu zbirku želimo stvoriti.

Obzirom da se putem poštanske marke razni događaji urezuju u istoriju, prenose poruke o prirodnom ljepotama, sportskim uspjesima i svemu drugome što nas okružuje, jedna od mogućih odluka je kreiranje tematske zbirke. Takve zbirke se odnose strogo na određenu temu i čine prekrasne cjeline koje filateliju čine privlačnim hobijem, jer ne postoji neka tema koja se na poštanskoj marki nije pojavila.


Ukoliko imate želju da se upoznate sa običajima i kulturama zemalja u kojima nikada niste bili, onda možete da napravite zbirku poštanskih maraka neke određene zemlje.. Na ovaj način možemo putovati i upoznati tajne onih mjesta o kojima toliko maštamo.

Jedna od mogućnosti, svakako je, i stvaranje generalne zbirke, koja će sadržavati raznovrsne marke, bez obzira na temu ili zemlju iz koje potiče. Ovakve zbirke nisu previše omiljene u iskusnijim filatelističkim krugovima, ali ukoliko Vam filatelija predstavlja lično zadovoljtvo, te ukoliko nemate namjeru da sudjelujete kao izlagač na izložbama, ovaj način je sasvim prihvatljiv interesantan.

Copyright © 2011 POŠTE SRPSKE
Besplatan info telefon: 0800-50-50-8
Pređi na glavni sadržaj Post site root > Lat Pomoć (novi prozor) O filateliji
Lat > Filatelija > O filateliji