Ћир > „Оперативна спремност за е-трговину“

30.11.2018. године

„Оперативна спремност за е-трговину“

Као један од  учесника у пројекту "Оперативна спремност за е-трговину“, Поште Српске, биле су домаћин тиму поштанских стручњака из PostEurop-а, Хрватске поште и Поште Литваније, који су  током читаве радне седмице снимали стварну ситуацију  и дали конструктивне приједлоге за побољшање квалитета  у свим сегментима преноса пошиљака.
Наиме,  Свјетски поштански савез је 2017. године покренуо пројекат "Оперативна спремност за е-трговину“, који ће се у земљама Европе и Централне Азије спроводити до 2020. године. Циљ пројекта је унапрјеђење поштанске технологије и процеса, у дијелу што квалитетнијег и безбједнијег преноса пошиљка из е-трговине, које сваким даном доживљавају снажну експанзију.
Задатак експертског тима, током спровођења пројекта, је да, кроз преношење савремених рјешења и достигнућа, учествује у припреми и обучавању поштанских оператера за оно што слиједи.
Током посјете експертски тим обишао је поште, и у интеракцији са запосленима извршили су провјеру свих фаза процеса рада, од момента пријема до момента уручења пошиљака, као и разговоре са корисницима поштанских услуга о њиховим импресијама у погледу кориштења поштанских услуга. Након рада на терену, тим је сачинио и презентовао извјештај који садржи запажања, предности, недостатке и приједлоге за могућа побољшања, који ће Поштама Српске послужити као важне смјернице приликом предузимања будућих активности, посебно у области преноса пошиљака из е-трговине. С обзиром на то да је у данашњем дигитално повезаном свијету тежиште на електронском повезивању и размјени података о пошиљкама између поштанских оператера, ова посјета требала би послужити и као додатни импулс у циљу покретања активности на инсталирању апликације за размјену међународних поштанских пошиљака (тзв. IPS апликације) која је развијена од стране Свјетског поштанског савеза и чије инсталирање није могуће без сагласности Министарства комуникација и транспорта Босне и Херцеговине. Наведено подразумијева уску сарадњу са Свјетским поштанским савезом у погледу измјена одговарајућих међународних стандарда који дефинишу међународне ознаке-кодове поштанских оператера, јер тренутни систем означавања није погодан за земље са већим бројем јавних поштанских оператера, што је случај са Босном и Херцеговином. Поред тога, немогућност коришћења ове апликације ограничава технолошки развој и ставља Поште Српске (као једног од три јавна оператера у Босни и Херцеговини) у неравноправан положај, јер БХ Пошта Сарајево већ дужи низ година ову апликацију несметано користи. Поште Српске већ годинама активно покушавају створити неопходне предуслове, али је досад изостајала подршка државних органа на нивоу Босне и Херцеговине. Инсталирање наведене апликације би Поштама Српске омогућило даља побољшања пословних процеса, а корисницима наших услуга отворило нове могућности у погледу доступности детаљнијих информација о праћењу и статусима пошиљака током преноса.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > unaprijedjenje e-trgovine