Ћир > Промовисана пригодна поштанска марка „Умјетност“

20.02.2018. године

Промовисана  пригодна поштанска марка „Умјетност“

С обзиром на то да је Музеј савремене умјетности Републике Српске (МСУ РС) био један од главних иницијатора учешћа БиХ на највећој смотри савремене умјетности „Венецијанском бијеналу“ 2013. и 2017. године, на којем се представила кроз изложбене пројекте умјетника Младена Миљановића и Раденка Милака, Поште Српске су, прије свега, жељеле да са издавањем пригодне поштанске марке „Умјетност“  дају свој допринос и  подршку у развоју савремене умјетничке сцене на простору БиХ.
Наиме, Поште Српске,  редовно прате и подржавају обиљежавање културних  манифестација, важних историјских догађаја и јубилеја, спортских дешавања,  а кроз издавање пригодних и редовних поштанских марка, теже да оставе  трајни подсјетник на те догађаје.
Марку су на данашњој пригодној свечаности у холу Музеја савремене умјетности Републике Српске промовисали Јасминка Кривокућа, директор Пошта Српске, Сарита Вујковић, директор МСУ РС, те  Младен Миљановић и Раденко Милак, умјетници чија су дјела представљена на маркама.
Пригодна поштанска марка „Умјетност“ издата је, на основу Програма о издавању поштанских марака и вриједносница за 2018. годину, номиналних вриједности 0,90 и 1,70КМ и тиражом од 15.000. Уз пригодно издање, издат је и пригодни или ФДЦ коверат у тиражу од 300 комада. Аутор овог издања је Небојша Ђумић, графички дизајнер Пошта Српске, а мотиви на маркама су сегменти из умјетничких дјела, изложбених пројеката, поменутих умјетника, који су представљени на Венецијанском бијеналу, a након тога су постали дио музејског фундуса.
Свака поштанска марка коју Поште Српске издају је као мали амбасадор, јер она путем филателиста, писама, пакетa обиђе цијели свијет.
Путем поштанске марке људи широм свијета упознају се  са културним, спортским и историјским дешавањима код нас, и она заправо представља најбољи вид промоције наше земље у свијету.
Како би поштанске марке својим ликовним, графичким рјешењем, те другим карактеристикама и мотивима створиле трајну функцију културне, економске, научне, спортске и друге промоције Републике Српске у свијету, Поште Српске, ће и у наредном периоду пратити и подржавати овакве догађаје.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > promocija umjetnost