Ћир > Јубилеј од пет вијекова Горажданске штампарије овјековјечен поштанском марком

28.01.2019. године

Јубилеј од пет вијекова Горажданске штампарије овјековјечен поштанском марком  

У склопу обиљежавања 500 година Горажданске штампарије, која је од 1519. године до 1521. године радила у тадашњем манастиру, данас храму Светог Георгија у Доњој Сопотници, израђена је пригодна поштанска марка „500 година Горажданске штампарије“.
Данас је, у ту част, на пригодној свечаности у сали СО Ново Горажде, промовисано ово пригодно издање поштанске марке. Марку су промовисали Светислав Ковачевић, директор Радне јединице за поштански саобраћај Фоча, Мр Томислав Чарапић, шеф за финансије, привреду и друштвене дјелатности Општине Ново Горажде и протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, професор Православног богословског универзитета „Свети Василије Острошки“ у Фочи.
Како би дале свој допринос у обиљежавању овог изузетно значајног јубилеја, 500. годишњице Горажданске штампарије, Поште Српске су у свој Програм о издавању поштанских марака и вриједносница за 2019. годину уврстиле и ово издање. Аутор издања је Божидар Дошеновић, дизајнер Пошта Српске, а марка је израђена као Блок марка са мотивима из прве књиге „Литургија-Служабник“ која је штампана у Доњој Сопотници 1519. године и мотивима цркве Светог Георгија.
Горажданска штампарија је била прва штампарија на просторима Републике Српске и Босне и Херцеговине. Основана је у Венецији 1519. године, али је убрзо премјештена у православну цркву Светог Ђорђа у Сопотницу надомак Горажда, у Херцеговачком санџаку. Штампарију је основао и покренуо Божидар Љубавић, познат као Божидар Горажданин, који је био истакнути трговац из Горажда.
Поште Српске, редовно прате и подржавају обиљежавање важних историјских догађаја и јубилеја, културних манифестација, спортских дешавања, а кроз издавање пригодних и редовних поштанских марка, теже да оставе трајни подсјетник на те догађаје.
Пригодна поштанска марка „500 година Горажданске штампарије“, ће од данас бити доступна за све љубитеље филателистичких издања. Номинална вриједност марке је 5.10КМ, а штампана је у тиражу од 15.000 комада. Уз пригодно издање, издат је и пригодни или ФДЦ коверат, у тиражу од 300 комада.
Како би поштанске марке својим ликовним, графичким рјешењем, те другим карактеристикама и мотивима створиле трајну функцију културне, економске, научне, спортске и друге промоције Републике Српске у свијету, Поште Српске, ће и у наредном периоду пратити и подржавати овакве догађаје.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > promocija gorazdanska stamparija