Ћир > fond pio_20151126_025723

26.11.2015. године

Фонд ПИО РС ускратио пензионерима право на избор

Поште Српске, као што је познато јавности, између осталих услуга које пружају, врше и исплату пензија најстаријој популацији. С обзиром на то да скоро 50%  пензионера прима пензију путем Поште, дужни смо јавност обавијестити о кршењу права пензионера, од Фонда ПИО РС.

Сви нови пензионери, који су се јавили у најближу пословницу Фонда ПИО РС, нису били у могућности изабрати да примају пензију преко Поште, јер су радници у филијалама Фонда добили инструкције од надлежних да пензионере упућују искључиво на банке. Запослени су нове пензионере упутили да овјере изјаву у општини, којом су сагласни са могућим кашњењем пензије, уколико се одлуче да средстава примају преко Поште, што није тачно, јер кашњење узрокује Фонд.

Апсурдно је што Фонд усмјерава пензионере да примају пензије путем банака, јер то Фонду  ствара додатне трошкове, обзиром да банке пензије исплаћују „на вријеме“, односно исплаћују пензионере својим новцем, а Фонду потом обрачунавају камату, што годишње износи неколико милиона марака. Свакако, трошкове имају и пензионери јер су дужни отворити рачун у банци. 

У овом случају, битно је напоменути да примајући пензију путем Поште, пензионери не плаћају никакву накнаду, јер Поште Српске пензије достављају бесплатно и у најудаљенија мјеста у РС. Овим путем, апелујемо јавно на Фонд ПИО РС, да дозволи пензионерима избор, јер чињеница је да већина становништва у Републици Српској живи у руралном подручју, гдје је најближа филијала неке банке удаљена километрима. Свакако, сувишно је истицати колико је, због здравственог стања пензионера, исплата пензија на кућном прагу битна овој популацији.

Најављено је да ће од јануара 2016. године, исплата средстава ићи преко Трезора, те да неће бити кашњења у исплати пензија. Сматрамо да сваки пензионер има право да одлучи на који начин ће примати пензију.

 

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > fond pio