Ћир > Гласајте за најљепшу марку ЕВРОПЕ!

08.05.2019. године

Гласајте за најљепшу марку ЕВРОПЕ!

ЕВРОПА поштанске марке су међу најпопуларнијим маркама у свијету. Оне се посебно издају у европским поштанским управама под окриљем Пост Еуропа-а у којима је Европа њихова централна тема. ЕВРОПА марке представљају сарадњу између поштанских оператора и промовишу филателију. Оне постоје да се изгради свијест о заједничким коријенима, култури и историји Европе и њених заједничких циљева.
Овогодишња ЕВРОПА тема су Националне птице. Европа, са својом богатом и разноврсном географијом, дом је за скоро 900 врста птица и много љубитеља природе. Данас можемо лако рећи да птице нису само чудесна створења која лете небом, већ играју важну улогу у екосистему наше планете одржавајући равнотежу природе. Њихови миграцијски правци значајно доприносе биодиверзитету који се налази на европској територији, гдје опрашивање игра кључну улогу. Они су такође природан начин за контролу штеточина у баштама, на фармама и другим местима.
Историјски, птице су коришћене као симболи на грбовима краљевских породица до великих царстава. На примјер, орао је био симбол моћи и снаге у древном Риму, а Грци га повезују са Богом Зевсом и германским племенима са Одином. Ови симболи су издржали тест времена и још увијек можемо да видимо ове симболе у наш модерном дану.  
Свака земља у Европи има свој поредак птица и "национална птица" је симбол који чини препознатљив идентитет те земље. За овогодишње ЕВРОПА марке, филателистички дизајнери су успјели да ухвате ова дивна створења у својим природним стаништима говорећи нам више о птицама, њеном станишту, путовању и ономе што представља.
Поште Српске кроз ову тему поносно представљају ЕВРОПА марку 2019 -националне птице  Сури орао и Сиви соко,  те вас позивамо да гласате за њу путем онлајн такмичења организованог од стране Пост Еуропа-а, асоцијације која представља европске јавне поштанске операторе и почиње 9. маја 2019.године, на Дан Европе- и завршиће 9. септембра 2019. године. У овом такмичењу учествују сви европски јавни поштански оператери који издају пригодну поштанску марку Европа.
Гласајте за наше националне птице на  страници www.posteurop.org/europa2019.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > evropa nacionalne ptice cir