Ћир > Тржиште поштанских услуга у Босни и Херцеговини-стање и перспектива

28.06.2018. године

Тржиште поштанских услуга у Босни и Херцеговини-стање и перспектива

Представници Пошта Српске присуствовали су у Сарајеву округлом столу под називом „Тржиште поштанских услуга у Босни и Херцеговини-стање и перспектива“ који је огранизовала Агенција за поштански саобраћај БиХ.
Састанку су присуствовали и представници друга два јавна поштанска оператера из БиХ, ЈП БХ Пошта Сарајево и ХП Мостар, представници Министарства комуникација и промета БиХ, ентитетских министарстава, инспекцијских органа, представници приватних поштанских оператера...
На округлом столу расправљало се о питањима која су од великог значаја за функционисање и унапријеђење поштанског саобраћаја на подручју цијеле БиХ.
Као кључни проблем о којем се расправљало је кршење законских одредаба, које се највише односе на непоштовање прописане цијене за пружање курирске услуге од стране приватних поштанских оператера.
Наиме, Законом о поштама БиХ прописани су Општи услови за вршење поштанских услуга и овлаштења Агенције за поштански саобраћај БиХ. Одредбама поменутог Закона, одређена је минимална тарифа за курирску услугу,  која износи 9,01 КМ. Сваким непоштовањем прописане тарифе корисници и даваоци курирских услуга излазе из законских оквира и отварају простор да за исто буду санкционисани.
Такође, један од великих проблема је и дјеловање нелиценцираних даваоца поштанских услуга, којих је далеко више од 14 који тренутно посједују лиценцу и обављају легално ову дјелатност на подручју БиХ.
Право сваког грађанина је да изабере начин на који ће му нешто бити достављено, али доставу поштанских пошиљака могу да обављају само овлаштени привредни субјекти, јавни поштански оператери и курирске службе које су испуниле све услове и од Агенције за поштански саобраћај добиле лиценцу за обављање поменуте дјелатности.
До израде Стратегије развоја поштанске дјелатности, те новог Закона о поштама БиХ , учесници округлог стола сложили су се да у наредном периоду остваре бољу синергију, а све у циљу побољшања квалитета пословања и опстанка на тржишту.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > agencija sarajevo