Ћир > 39. међународно такмичење у писању писама за младе

14.10.2010.

39. међународно такмичење у писању писама за младе

Поводом Свјетског дана поште-9.октобра, Свјетски поштански савез је, и ове године, по 39.пут, организовао такмичење у писању писама за младе, на тему „Напиши писмо некоме да му објасниш зашто је важно разговарати о сиди /AIDS и како да се заштитимо од ове болести“.

Обзиром да је прошло више од 30 година од проналаска смртоносног вируса HIV, а лијек за њега још увијек није пронађен, Међународни биро у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, одабрао је ову тему, сматрајући да ће се велик дио земаља и поштанских оператера придружити овом такмичењу, те показати да поштанска мрежа, заједничким доприносом може утицати на свијест омладине и допринијети заустављању свијета, а највећи број заражених је у старосној доби од 15 до 24 године.

Такмичење је одржано у организацији сва три јавна поштанска оператера са подручја БиХ, а домаћини овогодишње свечаности биле су Поште Српске. Од укупно 378 писама, која су пристигла на адресе поштанских управа у Бањалуци, Сарајеву и Мостару, жири, састављен од шест чланова (по два члана изабрана од стране сва три оператера), једногласно је изабрао десет најбољих, као и специјално признање за најоргиналнију форму писма.

Поводом завршетка 39.међународног такмичења у писању писама, одржана је свечана манифестација на којој су уручене награде малишанима који су написали најљепша писма.

- Прву награду, чек од 500 КМ, бицикл и албум филателистичких марака, освојила је Теа Панџа, ученица осмог разреда О.Ш. Силвија Страхимира Крањчевића“, Мостар, чији радови, већ четврту годину за редом, бивају изабрани међу десет најбољих у БиХ.
Првопласирани рад је, такође, преведен на енглески језик и представљао је БиХ на Iзбору најбољег литерарног рада на задану тему, коју је провео Свјетски поштанских савез.

- Друго мјесто, на поменутом такмичењу, припало је Василију Мирковићу, ученику седмог разреда, О.Ш. „Вук Караџић“, Вишеград, који је као награду добио чек од 300 КМ, бицикл и албум филателистичких марака.
 
- Треће мјесто, освојила је ученица шестог разреда, О.Ш. „Нови Град“, Тузла, Уна Алић, која је уз бицикл и албум филателистичких марака, добила и чек од 200 КМ.

Наставницима матерњег језика, три првонаграђена ученика, такође, је припала новчана награда од по 100 КМ.
Осталим награђенима, уз поклон пакете поштанских оператера, уручени су МП4 плаyер и албуми филателистичких марака.
Такође, жири је одлучио да, за оргиналну форму писма, посебно награди Ану Мастиловић, ученицу осмог разреда О.Ш. „Јеврем Станковић“, из Чечаве.

На овогодишњем такмичењу учествовало је око два милиона дјеце из шездесет земаља свијета. На финалном Избору, као најљепши рад, изабрано је писмо које је написала  Ho Thi Hiеу Hien, дјевојчица из Вијетнама.

Обзиром да се, наредна, 2011. година, обиљежава као Међународна година шума,  Међународни биро је, за 40. међународно такмичење у писању писама за младе, одабрао тему „Замисли да си дрво које живи у шуми.
Напиши писмо некоме да му објасниш зашто је важно заштитити шуме“.

 

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Ћир
Ћир > Новости > 39. међународно такмичење у писању писама за младе