Ћир > Филателија > Издање из 2011. године > 50 година Нобелове награде – Иво Андрић

50 година Нобелове награде – Иво Андрић

Иво Андрић је рођен 9. октобра 1892. године у Долцу поред Травника у тадашњој Аустроугарској. Матичне књиге кажу да му је отац био Антун Андрић, школски послужитељ, а мати Катарина Андрић (рођена Пејић). Дјетињство је провео у Вишеграду гдје је завршио основну школу. Андрић 1903. године уписује сарајевску Велику гимназију, најстарију босанско-херцеговачку средњу школу, а словенску књижевност и историју студира на филозофским факултетима у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу. Докторску дисертацију „Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине“ Андрић је одбранио на Универзитету у Грацу 1924. године.

Андрић је у књижевност ушао пјесмама у прози „У сумрак“ и „Блага и добра месечина“ објављеним у Босанској вили 1911. године. Пред Први свјетски рат, у јуну 1914. године, у зборнику Хрватска млада лирика објављено је шест Андрићевих пјесама у прози („Лањска пјесма“, „Строфе у ноћи“, „Тама“, „Потонуло“, „Јадни немир“ и „Ноћ црвених звијезда“). Прву књигу стихова у прози - „Ex Ponto“ - Андрић је објавио 1918. године у Загребу, а збирку „Немири“ штампао је у Београду 1920. године. Све Андрићеве лирске пјесме које за његовог живота нису биле сабране у књигу објављене су постхумно, 1976. године у Београду, под називом „Шта сањам и шта ми се догађа“.

Добитник је Нобелове награде за књижевност као држављанин СФР Југославије, 1961. године, за роман На Дрини ћуприја (1945), као и за цјелокупни дотадашњи рад на „историји једног народа“.

Андрић је и мајстор и ријечи и стила. Његова проза је сачувала апсолутну, кристалну јасност израза. Све се код њега изражава мирним и природним казивањем и његов стил заиста има „непомућеност кристала“. Андрићево дјело је постало понос српске културе, а са високим међународним признањем, оличеним у Нобеловој награди, оно данас живи и као трајна својина свјетске литературе.

Аутори марке: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић

Издавач: ПОШТЕ СРПСКЕ а.д. Бања Лука

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Издање из 2011. године
Ћир > Филателија > Издање из 2011. године > portal > FDC Ivo Andric cir_20111209_085755